Barbu Vladoianu primul primar ales al capitalei

Barbu Vladoianu a fost primul primar ales al capitalei, intre anii 1864 si 1865 exercitandu-si primul mandat. Mandatele sale de primar au fost destul de scurte, dar el este cel care a fost ales de Alexandru Ioan Cuza sa se ocupe de modernizarea Bucurestiului. In anul 1860 a avut loc primul recensamant, in urbe locuind 121.734 de persoane. Destul de mult am zice noi, avand in vedere gradul de dezvoltare al orasului la acel moment. Primul primar a fost general si este considerat cel care a pus bazele infrastructurii moderne a orasului. Tot atunci ia nastere si Consiliul comunal ales, un pas indraznet spre democratizarea conducerii orasenesti.

Barbu Vladoianu primul primar ales al capitalei

Datorita primarului Barbu Vladoianu s-au pietruit strazile din Bucuresti, a construit patru poduri de fier peste Dambovita si a inaugurat halele Ghica. Daca te uiti la cat de scurte au fost mandatele sale si cat a facut, parca iti vine sa te gandesti ca actualii primari dorm in fotoliile lor elegante. Parca intuind ca mereu se for face afaceri cu statul, Barbu Vladoianu a infiintat prima regie a primariei, cea care sa se ocupe de pietruirea strazilor din capitala.

Militar de profesie, primarul a inceput sa sistematizeze canalizarea orasului, a pus la punct un plan de pietruire – cam ce ar trebui sa faca azi primarii, sa aiba un plan de asfaltare a strazilor din oras, sa mai scapam de gropi. Daca centrul arata decent, periferiile sunt groaznice. Intuind parca faptul ca Dambovita este un rau ce se poate revarasa, ia decizia de a interzice constructia de case pe malurile raului ce strabate Bucurestiul. Daca ar face asta si primarii din alte localitati, poate nu am vedea atatea tragedii cu ocazia inundatiilor din tara.

Pe vremea lui in Bucuresti s-au construit in medie cate 300 de case noi pe an, ajungandu-se la 4.452 in total. Dar poate cea mai interesanta modificare a fost mutarea nuntilor de la biserica la Oficiul Starii Civile, punand bazele a ceea ce numim astazi „Evidenta Populatiei”. Se ocupa si de dezvoltarea economica a orasului, in anul 1864 infiintandu-se Manufactura de tutun si alte uzine ce aveau sa ridice nivelul de trai al bucurestenilor. In doar doi ani Barbu Vladoianu a reusit sa faca multe pentru urbe, asa ca merita mentionat la rubrica de istoerie a orasului. A decedat in anul 1876 si a fost imnormantat la Cimitirul Bellu.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.