Asa cum stiti weekendul trecut in Belarus au avut loc alegeri prezidentiale si cum era de asteptat, a castigat cu peste 80% din voturi, actualul presedinte Aleksandr Lukasenko. Doar ca multi care stiau ca nu au votat cu Lukasenko au iesit la proteste, iar numarul lor creste pe zi ce trece, ajungandu-se dupa cum spun obsrvatorii externi la zeci de mii de persoane. Numarul tarilor care l-au felicitat a scazul foarte mult, primul care s-a grabit sa o faca a fost evident prietenul sau Igor Dodon din Republica Moldova. Dar acum se pune intrebarea ce va urma? Va fi ca pe 7 aprilie 2009 cand in Basarabia a iesit lumea in strada si Vladimir Voronin a demisionat?
Ce se intampla in Belarus
Am adus aminte de 7 aprilie 2009 pentru ca asta a zis intr-un interviu presedintele moldovean, ca lui de ziua asta ii amintesc evenimentele din Belarus. Nu vreau sa spun cate persoane au fost arestate, dar peste o mie au fost eliberate la presiunea internationala, multe state cerand sanctiuni economice si politice pentru tara in care Aleksandr Lukasenko a castigat pentru a sasea oara alegerile. Presa neafiliata sustine ca au fost arestate peste 6.000 de persoane. Multe dintre ele se spune ca au fost abuzate [ maltratate ].
Ce mi se pare bizar este comportamentul Svetlanei Țihanovskaia, cea care a luptat in alegeri cu Lukasenko. Imediat ce a fugit din tara a anuntat cu o figura care arata mai mult speriata decat fericita ca a fugit. Ea ii indemna pe cetateni sa accepte rezultatele si sa se resemneze. Azi a facut un gest diametral opus, cerand primariilor sa manifesteze pasinic. Sa-i fi trecut frica si sa se fi decis sa continuie lupta cu ultimul tiran al Europei?
Liderii Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei s-au oferit sa ajute in solutionarea pasnica a conflictului dintre presedinte si protestatari. Dar cum? Pe de alta parte expertii ONU cer sanctiuni. Cui folosesc? Acum belarusii o duc binisor economic, iar de drepturi si libertati se pare ca au nevoie doar tinerii.