Ce se intampla in Belarus

Asa cum stiti weekendul trecut in Belarus au avut loc alegeri prezidentiale si cum era de asteptat, a castigat cu peste 80% din voturi, actualul presedinte Aleksandr Lukasenko. Doar ca multi care stiau ca nu au votat cu Lukasenko au iesit la proteste, iar numarul lor creste pe zi ce trece, ajungandu-se dupa cum spun obsrvatorii externi la zeci de mii de persoane. Numarul tarilor care l-au felicitat a scazul foarte mult, primul care s-a grabit sa o faca a fost evident prietenul sau Igor Dodon din Republica Moldova. Dar acum se pune intrebarea ce va urma? Va fi ca pe 7 aprilie 2009 cand in Basarabia a iesit lumea in strada si Vladimir Voronin a demisionat?

Ce se intampla in Belarus

Am adus aminte de 7 aprilie 2009 pentru ca asta a zis intr-un interviu presedintele moldovean, ca lui de ziua asta ii amintesc evenimentele din Belarus. Nu vreau sa spun cate persoane au fost arestate, dar peste o mie au fost eliberate la presiunea internationala, multe state cerand sanctiuni economice si politice pentru tara in care Aleksandr Lukasenko a castigat pentru a sasea oara alegerile. Presa neafiliata sustine ca au fost arestate peste 6.000 de persoane. Multe dintre ele se spune ca au fost abuzate [ maltratate ].

Ce mi se pare bizar este comportamentul Svetlanei Țihanovskaia, cea care a luptat in alegeri cu Lukasenko. Imediat ce a fugit din tara a anuntat cu o figura care arata mai mult speriata decat fericita ca a fugit. Ea ii indemna pe cetateni sa accepte rezultatele si sa se resemneze. Azi a facut un gest diametral opus, cerand primariilor sa manifesteze pasinic. Sa-i fi trecut frica si sa se fi decis sa continuie lupta cu ultimul tiran al Europei?

Liderii Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei s-au oferit sa ajute in solutionarea pasnica a conflictului dintre presedinte si protestatari. Dar cum? Pe de alta parte expertii ONU  cer sanctiuni. Cui folosesc? Acum belarusii o duc binisor economic, iar de drepturi si libertati se pare ca au nevoie doar tinerii.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.