Cum stam la productia de garu si porumb

Cum stam la productia de grau si porumb, noi care ne laudam cu Bursa de cereale de la Braila? Hai sa vedem ce spun cifrele, cat la grau cat si la porumb, ca sa nu ne mai laudam cu locul pe care-l avem, ci mai degraba sa vedem cat producem. Precum vedem in poza de sus, suntem pe locul 12 la porumb, la egalitate cu Canada, doar ca la ei este frig, dar daca ne comparam cu SUA sau China, suntem de zeci de ori mai jos. La fel e si la grau, primii cinci producatori dau peste 50% din graul mondial.

Cum stam la productia de garu si porumb

Daca ne uitam la grau, vedem ca SUA si Rusia dau 9% din totalul mondial, marii producatori sunt China si India. Ce este drept, chinezii sunt si multi, nu ar fi de mirare ca ei sa importe cereale. La noi mai este o problema: productivitatea. Nu stiu daca e la fel ca la legume, unde productivitatea crescuta vine la pachet cu un gust apropiat de plastic, dar est ecert ca este o diferenta ca de la cer la pamant intre ce obtinem noi la hectar si ce obtin occidentalii, inclusiv la garu si porumb.

Pe de alta parte, atat China cat si India au o populatie ce le da de ales: produc pentru intern sau dau la export sa faca rost de bani? Productia mondiala de cereale ajunge la 3 milioane de tone, aici intrand grâul, porumbul, ovăzul, orzul si orezul. Rusia este un exportator important de grau, se vede ca Ucraina produce mai putin de jumatate fata de rusi, in timp ce Romania cu 1% se afla in topul exportatorilor, doar ca nu prea conteaza in calcule.

In contextul situatiei de acum, cand doi mari producatori sunt implicati in razboi, nu prea vad cum se vor descurca tarile sarace, pentru ca in Uniunea Europeana nu va fi criza, ci doar inflatie. Asadar tineti banii in portofel, vim vremuri grele pentru romani, care dau pentru mancar eun procent mare din venituri.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.