Un monument al Bucrestiului pe care te invit sa-l vizitezi: Hanul lui Manuc, construit acum mai bine de 200 de ani, in 1808. In afara de faptul ca a fost locul unde in 1812 s-a semnat Tratatul de la Bucuresti, care a dus la pierderea Basarabiei, hanul are o istorie destul de interesanta. De exemplu este cumparat de piratul Dimitrie Iconomidis zis si Economu. la fel de interesant este si faptul ca desi e construit de un turc, are o arhitectura care aduce mult cu stilul Brancovenesc, iar cand ne gandim la istoria domnitorului roman, parca numai stilul ala nu te asteptai sa-l adopte un turc.
Hanul lui Manuc – monument emblematic pentru Bucuresti
Daca vizitezi centru vechi al Bucurestiului nu ai cum sa nu vezi si Hanul lui Manuc, chiar daca este inconjurat intr-un mod neinspirat as zice eu, de arhitectura haotica a capitalei. Iar daca v-am zis ca in 1812 aici s-au semnat hartiile care aveau sa ne ia Bucovina acum 200 de ani, ei bine aici acum 100 de ani se intalneau politicienii romani pentru a planui crearea Romaniei Mari. Iar ca o curiozitate desi noi zicem turcul Manuc Bei, de fapt el era armean si se numea Emanoiul (Manuc) Marzaian. Armeanul a fost numit de catre turci mare dragoman, iar surse neconfirmate sustin ca a fost spion dublu – ruso-turc.
Dupa semnarea Tratatului de la Bucuresti dintre rusi si turci in Salonul Voievodal de la Hanul lui Manuc, acesta – Emanoiul – se muta in Basarabia proaspat luata de rusi, la Hincesti. Povestea continua cam asa: proprietarul decide sa vanda locatia, dar moare subit iar sotia sa il da in arenda. Apoi prin 1949 evident ca regimul pune mana pe el, a fost renovat de mai multe ori, iar pentru ca noua ne pasa de patrimoniu, Hanul lui Manuc a ajuns iarasi in proprietate privata in anul 2006. A fost retrocedat in urma unui proces ce a durat 10 ani domnului Constantin Serban Cantacuzino. Noul proprietar l-a renovat intre anii 2007 si 2011, perioada in care a fost inchis. Acum insa se poate vizita. La final amintim doar ca aici a fost construita si prima fantana arteziana din tara [ ce-i drept si tara era mai mica pe atunci! ].