Hanul lui Manuc – monument emblematic pentru Bucuresti

Un monument al Bucrestiului pe care te invit sa-l vizitezi: Hanul lui Manuc, construit acum mai bine de 200 de ani, in 1808. In afara de faptul ca a fost locul unde in 1812 s-a semnat Tratatul de la Bucuresti, care a dus la pierderea Basarabiei, hanul are o istorie destul de interesanta. De exemplu este cumparat de piratul Dimitrie Iconomidis zis si Economu. la fel de interesant este si faptul ca desi e construit de un turc, are o arhitectura care aduce mult cu stilul Brancovenesc, iar cand ne gandim la istoria domnitorului roman, parca numai stilul ala nu te asteptai sa-l adopte un turc.

Hanul lui Manuc – monument emblematic pentru Bucuresti

Daca vizitezi centru vechi al Bucurestiului nu ai cum sa nu vezi si Hanul lui Manuc, chiar daca este inconjurat intr-un mod neinspirat as zice eu, de arhitectura haotica a capitalei. Iar daca v-am zis ca in 1812 aici s-au semnat hartiile care aveau sa ne ia Bucovina acum 200 de ani, ei bine aici acum 100 de ani se intalneau politicienii romani pentru a planui crearea Romaniei Mari. Iar ca o curiozitate desi noi zicem turcul Manuc Bei, de fapt el era armean si se numea Emanoiul (Manuc) Marzaian. Armeanul a fost numit de catre turci mare dragoman, iar surse neconfirmate sustin ca a fost spion dublu – ruso-turc.

Dupa semnarea Tratatului de la Bucuresti dintre rusi si turci in  Salonul Voievodal de la Hanul lui Manuc, acesta – Emanoiul – se muta in Basarabia proaspat luata de rusi, la Hincesti. Povestea continua cam asa: proprietarul decide sa vanda locatia, dar moare subit iar sotia sa il da in arenda. Apoi prin 1949 evident ca regimul pune mana pe el, a fost renovat de mai multe ori, iar pentru ca noua ne pasa de patrimoniu, Hanul lui Manuc a ajuns iarasi in proprietate privata in anul 2006. A fost retrocedat in urma unui proces ce a durat 10 ani domnului Constantin Serban Cantacuzino. Noul proprietar l-a renovat intre anii 2007 si 2011, perioada in care a fost inchis. Acum insa se poate vizita. La final amintim doar ca aici a fost construita si prima fantana arteziana din tara [ ce-i drept si tara era mai mica pe atunci! ].

 

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.