Probabil ca cei din generatiile mai vechi au citit romanul Cismigiu and Company al autorului Grigore Bajenaru, o istorie a liceului Gheorghe Lazar din capitala. Asa ca poate de aici ar fi trebuit sa incep eu istoria Parcului Cismigiu din Bucuresti. Sau poate ar fi mai ok sa incep cu anul 1780 si domnitorul Alexandru Ipsilanti, cel care a pus bazele celui mai vechi parc din capitala Romaniei. Numele parcului vine de la cel care a fost insarcinat sa-l ofere locuitorilor, anume Dumitru Siulgi – Mare „Cismigiu” – adica se ocupa cu cismelele, cele care ne racoresc si astazi [ cand functioneaza ]. Asadar istoria parcului incepe cu o cismea.
Istoria parcului Cismigiu din Bucuresti
Daca istoria parcului Cismigiu incepe cu o cismea, sa vedem cum a devenit ceea ce cunoastem azi. Pai zona nu era tocmai una buna pentru promenada pe vremea lui Ipsilanti. Si pe vremurile acelea, adica prin anul 1780, ploua des in capitala, si ca si azi, erau inundatii. Asadar zona devenea o balta care raspandea bolile cu repeziciune. Generalul Kiseleff decide in anul 1830, adica la 50 de ani de la prima cismea din locul unde avea sa devina parc, ca terenul trebuie sa fie amenajat. Asa apare in locul baltilor o gradina publica.
Inaugurarea constructiei Parcului Cismigiu are loc in anul 1847 pe vremea lui Gheorghe Bibescu, care se ocupa cu realizarea uneia dintre cele mai frumoase gradini publice din Bucuresti,. Sunt adusi specialisti din occident, inclusiv un peisagist de la Viena. Dar sa nu credeti ca atunci lucrurile mergeau mai bine ca acum. Nici pe departe, se miscau si atunci ca si acum cu viteza melcului. Asa se face ca se schimba iar conducerea si ajunge la putere Barbu Știrbei. Alt domnitor, alta viziune.
Lucrarile la Parcul Cismigiu reincep in anul 1852, iar inaugurarea parcului are loc in anul 1854. Toate bune si frumoase timp de doi ani, dar lacul central seaca si iata ca in 1856 trebuie sa se ia decizii noi. Dar de atunci si pana astazi ne putem plimba agale prin micul parc [ are doar 16 hectare ], iar o plimbare cu barca face toti banii. Aici la restaurantul de pe insulita mi-am serbat eu intrarea la facultate.
Buna ziua!
Corect si de bun simt este sa precizati si sursele de la care folositi pozele. Poze din articol este realizata de mine si folosita pe blog-ul http://www.umblu-teleleu.ro.
Si spun doar de bun simt, fara sa intru in detalii legale si de copyrights.