Stiti ce m-am gandit eu azi, pe 10 decembrie? Sa introduc o rubrica pentru bucuresteni, despre cultura. Azi la prima lectie o sa aflam de unde provine expresia atat de des utilizata: mai mare daraua decat ocaua, mai ales ca sunt sigur ca daca nu ambii termeni, macar unul nu va este familiar. Asadar daraua inseamna ceea ce azi stim ca se numeste tara ( acea greutate a ambalajului pe care o folosim ca sa echilibram cantarul si sa scadem din greutatea marfii, ambalajul ). Evident ca acest cuvant provine din limba turca ( am sa scriu si un articol legat de cate cuvinte din limba romana provin din turca, slava si cate din latina sau daca ).
De unde vine expresia mai mare daraua decat ocaua?
Asadar am clarificat mai sus ce este daraua, iar ocaua se stie sper eu ca este o unitate de masura, folosita in trecut si in Romania, asta pana sa se ajunga la standardizarea de azi. Mai ciudat este ca se folosea atat pentru greutate cat si pentru volum. O oca in secolul al XVII-lea echivala diferit in Tara Romaneasca si in Moldova, asa ca o sa va las sa cititi mai multe pe WikiPedia. Noroc cu Alexandru Ioan Cuza care a unificat sistemele metrice din cele doua provincii romanesti.
Desi DEX-ul ne zice ca daraua vine din limba turca, cercetari mai amanuntite au aratat ca si turcii au luat termenul din araba, unde darah inseamna deducere. deci initial expresia se referea la situatia in care greutatea vasului era mai mare decat cea a marfii, a continutului. Azi inseamna ca eforturile pentru a obtine ceva sunt mai mari decat rezultatele. Asadar desi multi credem ca unele expresii se trag de pe vrema dacilor, ele sunt de fapt adaptari destul de recente ale unor situatii comune din trecutul apropiat. In speranta ca veti distribuii si voi informatiile care vi se par utile de la noi de pe site, va asteptam la alte lectii de cultura ( generala ) care chiar daca nu va vor face savanti, va vor lamuri in legatura cu expresii folosite destul de des in ziua de azi.