Sincera sa fiu nu stiu daca o sa vad candva un program cu adevarat social legat de case in Romania. Singura chestie viabila si pentru cetatean mi s-a parut cea cu blocurile ANL, din cel putin doua puncte de vedere: Erau apartamente pentru tineri si mai ales accesibile, construite in cartiere care chiar aveau tot ce trebuie in ceea ce priveste infrastructura. Era ceva prea bun ca sa dureze, mai ales ca implica statul cu adevarat. Ce ofera programul „O noua casa” in mod special? In afara de garantia statului, in folosul bancilor, evident – nimic. Pana la urma tot de un salariu mare ai nevoie, garantezi cu casa, iar bancile iti iau de fapt banii pe o casa in cei 30 de ani.
Programul „O noua casa” pe intelesul tuturor
Exista oare case ieftine in Bucuresti? Nu chiar, pentru ca un studiu recent arata ca ai nevoie de minim opt ani si un salariu maricel, la care sa renunti integral, ca sa poti sa-ti iei o casa in orice oras al Romaniei, dar in Bucuresti cu siguranta ai nevoie de ceva mai mult. O chirie pentru o camera costa cam 120 de euro lunar, iar pentru o garsoniera cam 220 de euro pe luna. Pe de alta parte este adevarat ca peste 90% dintre romani sunt considerati proprietari, deci mie sincer, imi cam scapa cum e facut acest calcul. De ce? Pai sa luam datele asa cum sunt ele prezentate: doar 2% din populatie nu are propria casa. Daca m fi 20 de milioane, ar rezulta ca mai e nevoie de doar 400 de mii de case/apartamente. In Bucuresti cam 40 de mii de noi case ar fi necesare ca sa ajungem la un 100%! O fi real?
Dar sa revenim la acest program numit „o noua casa„, care ridica pretul unei achizitii de la 70 de mii la 140.000 de euro. Nu vreau sa fac calculul cam cat e rata lunara, dar cu siguranta o persoana singura care are 1000 de euro pe luna brut, nu poate accesa creditul asta. Iar aici am luat in calcul valoarea aia veche, de doar 70.000 de euro! Vor creste preturile cu aceasta ocazie? Probabil ca da, pentru ca pana ajungem la nivelul vestic, unde o casa e in jur de 200.000 de euro, mai e. Ce-i drept aia nu vand cutii de chibrit.
Ce nu se spune despre creditele pentru o noua casa? Comisioane si alte cheltuieli, inclusiv acea garantie de 3 rate pe care o primesti la final de contract [peste 30 de ani! ]. Nimic despre comisionul de evaluare a imobilului, despre taxa de administrare a contului, etc. Pe de alta parte peste 30 de ani valoarea caselor noi va fi cu siguranta mai mare. Asa ca depinde cum privesti lucrurile, iar o casa in Bucresti va gasi mereu un chirias, care va plati probabil peste 1000 de lei proprietarului. Da, la prima vedere o dobanda intre 5 si 6% pe an pare mica, dar daca te gandesti ca banca nu-ti da de fapt nimic pentru banii depozitati maxim un an la ei, parca suna altfel.