Intr-un articol anterior am scris despre dilema: proprietar sau chirias, ce e mai bine. O gramada de influenceri in domeniul imobiliar vin cu calcule care mai de care mai interesante, inclusiv acest randament al investitiei notat de anglofoni cu YIELD. Deci treaba sta cam asa: cumperi un apartament cu credit, dai un avans si evident ai niste cheltuileli de achizitie – taxe notariale, etc. dar ramai cu o datorie la banca pentru care platesti rata formata din suma imprumutata si dobanda aferenta. Inchiriezi imobilul si daca acea chirie este mai mare decat rata, ai profit. Imparti profitul asta la suma achitata initial si obtii rentabilitatea investitiei.
Randamentul investitiei in imobiliare ( YIELD )
Dar daca cumperi cu banii jos cum stau treburile? Teoretic ai imparti chiria la valoarea apartamentului. Iau exemplul dat de Tudor, un mare influencer in domeniul imobiliar. Un apartament de doua camere care te costa 85.000 de euro. Zice el ca dai 15% avans si mai dai si ceva la banca pentru aprobarea creditului si ceva pe mobila, undeva la 21.850 de euro. Zice el ca la Banca Transilvania ai avea de dat pentru o perioada de 30 de ani o rata de 365 de euro. Daca ai inchiria ai ramane cu 105 euro [ 470 de euro chiria – cam mult zic eu, dar sa mergem pe cifrele astea mai departe ].
La datele de mai sus randamentul ar fi de 5,8% [ YIELD ], iar asta este de fapt cifra de care avem nevoie. Acum sa vedem ce obtinem daca calculam randamentul investitiei la pretul de achizitie: [ 470 chiria/85000 ] x 100 = 0,55. Refacand calculul lui Tudor dar cu rezultat corect, ajungem la [105/21.850 ] x 100 = 0,48, mai mic decat in cazul platii integrale. Cum a ajuns el la 5,8% nu stiu, cred ca a luat cifrele de la altii, fara sa verifice. Sau poate a uita sa spuna ca se face calculul pe un an, deci mai trebuie sa inmultim cu 12. In cazul imprumutului avem 5,76% pe an, iar in cazul fara imprumut ar fi 6,6%. Acum parca pare mai realist, reiese ca evident e mai ok sa cumperi cu banul jos, mai ales ca suma totala de achitat scade cu ceea ce ai dat la banca pentru a obtine creditul, in cazul asta doar 600 de euro, ceea ce nu reduce semnificativ suma de 85 de mii luata in calcul.
5.76% = 5.8% (rotunjit)
Nu vad unde e greseala. Te rog explica rationamentul tau.
Ca sa afli Yieldul inmultesti castigul net cu 12 (luni) si imparti la investitia efectiva.
Poate nu am fost eu atent, in clipul tau ai incercuit 105 si 21.850, atat. Nu zici nimic de 12 luni, corect era fie sa existe 105 x 12 = 1.260 incercuit, (1260/21.850)x100 = 5,76%. Am si spus in articol ca asta lipseste in opinia mea din explicatie.
Ce ati uitat sa scadeti sunt cheltuielile periodice cu locuinta:
– impozitul anual
– reparatii si inlocuiri
– renovarile majore si remobilare majora la fiecare 10 ani
– perioade fara chiriasi (de ex intre inchirieri si cand renovez- am avut asta anul trecut cand renovarea s-a intins mai mult decat estimasem pt ca primul mester ….whatever)
Pentru astea eu pun 50 euro deoparte lunar, pana aici nu am depasit suma asta de deoparte.
Pentru a creste randamentul locuintzei am facut plati anticipate, cu scaderea perioade.
Partea minunata este ca, peste 20 ani, cand estimez ca se inchide rata, am pensia asigurata. Ce imi da statul va fi mizilic, banii din chirie vor face diferentza.