Alexandru Bârlădeanu și Revoluția din ’89

Alexandru Bârlădeanu a fost alaturi de Silviu Brucan unul dintre semnatarii scrisorii celor 6, un document anti-Ceausescu publicat de BBC pe 11 martie 1989. Poate ca ar fi momentul sa revedem putin firul evenimentelor, ca sa pricepem mai bine cum au stat de fapt lucrurile si cum a fost data lovitura de stat din 1989 in Romania. Totul pare ca a inceput in Polonia pe 2 februarie, a continuat cu alegerile libere din 4 iunie si teoretic asa a aparut primul stat socialist liber de comunism. Sa nu uitam ca Solidaritatea a fost totusi un sindicat al clasei muncitoare. Desi azi nu ai crede, a urmat Ungaria – vecinul nostru care datorita pozitionarii geografice este primul care vede oportunitatile din jur.

Alexandru Bârlădeanu și Revoluția din ’89

Daca Ungaria a inceput sa freamate in iunie, deja in martie Alexandru Bârlădeanu apare in grupul celor 6 care ar fi scris acea scrisoare de condamnare a regimului Ceausescu. Fara sa se vada atunci legatura, George Bush viziteaza atat Polonia cat si Ungaria. Poate a fost o coincidenta, cine stie? Doar ca deja maghiarii puteau pleca liber in Austria din 23 august 1989. Ceva de neimaginat intr-o tara comunista. Sa mergi la inamic? In octombrie ’89 demisioneaza Erich Honecker, iar apoi o luna mai tarziu au loc demonstratii la Sofia, in Bulgaria. Urmeaza ceva ce nici Rusia nu cred ca-si dorea: pe 9 noiembrie cade Zidul Berlinului!

O zi mai tarziu, pe 10 noiembrie isi da demisia Todor Jivkov in Bulgaria. Ceva ce nu se mai vazuse pana atunci intr-un stat socialist. Urmeaza  Cehoslovacia unde apare ideea de comunism cu fata umana. Apoi imediat, in Ungaria dispare rolul partidului unic din fabrici si uzine. Nu asa pur si simplu, prin lege! Apoi pe 16 decembrie stim ce a aurmat la Timisoara si ce s-a intamplat in Romania. In acest timp se pare ca celula din Romania, cu Ilescu, Brucan, Stanculescu si Alexandru Bârlădeanu pregateau Revoluția din ’89. Nu vi se pare ciudat ca exact acestia au aparut la CC si apoi la Ministerul Apararii de unde s-a condus de fapt lovitura de stat? Putini stiu ca Iliescu voia sa semneze cu Gorbaciov un document prin care sa se angajeze ca Romania nu va adera la NATO.

Ghinionul lui Ilescu a fost ca Alexandru Bârlădeanu nu-i prea avea la inima pe rusi. Ciudat, daca te gandesti ca el era un gagauz nascut la Comrat, fugit – sa nu zic plecat – in Rusia dupa anexarea Basarabiei de catre rusi. Adica s-ar fi retras in tara mama, altfel cum sa interpretezi aceasta plecare? Ca a lucrat la diverse ministere rusesti nu cred ca mai mira pe nimeni. A revenit in tara odata cu venirea la putere a lui Gheorghiu Dej. Cariera politica a lui  Bârlădeanu este invaluita in mister, de la academician fara sa fi scris o carte, la președinte al Federației Române de Fotbal. Casatorit de mai multe ori, ajunge in opinia publica odata cu lovitura de stat din ’89.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.