Romanii asteptati la universitatile din Uniunea Europeana

Precum vedeti din poza de mai sus, in Uniunea Europeana se poate studia destul de ieftin, prin comparatie cu orase precum Bucuresti sau Cluj. Asta pentru ca la noi se platesc si taxe scolare dar si chiriile sunt destul de mari. Dupa ce Marea Britanie a parasit UE au ramas locuri disponibile pentru romanii nostri in tari precum Suedia, Spania, Danemarca sau Italia. Nici in Germania si Austria scoala nu e tare scumpa, cel putin in comparatie cu Romania. La noi sunt universitati unde o taxa de 3500 de lei pe an se considera mica. Cu peste 700 de euro pe an Romania este mai scumpa decat Germania.

Romanii asteptati la universitatile din Uniunea Europeana

In multe tari studiile se fac in limba engleza, ceea ce evident nu este nici prea facil dar nici dificil – sa ne gandim ca nu sunt multi romani care stiu limba germana [ mai avantajati aici evident ardelenii ]. Nu mai zic de faptul ca tara noastra are doar doua universitati in TOP 1000. Cand zicem primele 1000 ne referim ca suntem cu ambele peste numarul 800, adica sa nu va ganditi ca suntem printre fruntasi. Cele doua sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea din București, in rest pauza totala.

Invatamantul romanesc este el competitiv fata de alte tari din lumea a 3-a, dar fata de tarile dezvoltate suntem mult sub. Iar an de an este mai rau, pentru ca in 2018 aveam cinci universitati in acest top. Asa ca cine poate ia drumul strainatatii, iar multi uita sa mai revina acasa, pentru ca pe timpul facultatii se angajeaza, apoi primesc oferte bune si se obisnuiesc cu traiul bun. Acolo daca te duci la fortele de munca dupa absolvire gasesti cu siguranta ceva de munca, nu ca la noi unde 70% dintre absolveniti fac cu totul altceva decat sa lucreze in domeniul in care s-au pregatit. Timp si bani aruncati pe geam, doarca sa ai o diploma la mana.

Sa vedem unde ne vom gasi peste un an, am impresia ca vom avea si mai putini tineri cu studii superioare integrati in economie. Nu mai zic ca ati auzit si voi, stam cu masca pe figura pana in 2023. Adica o sa lucram tot de acasa daca se poate.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.