Bilant la sfarsit de an

Anul asta a fost destul e agitat, insa iata ca si pe timp de pandemie salariile celor din IT au fost mari, mai exact cele mai mari din economie. In medie un IT-st a castigat cam 1.500 de euro pe luna, nu este exagerat de mult, dar este enorm fata de cei din domeniul HORECA care nici in RON nu au ajuns la ceasta suma. Sincer sa fiu, mereu m-am intrebat de ce au salarii atat de mici cei din industria ospitaitatii, avand in vedere ca patronii castiga destul de bine. Pe locul doi s-au aflat cei din industria extractiva si prelucratoare a titeiului, ceea ce nu este deloc surprinzator.

Bilant la sfarsit de an

La noi unul dintre cei mai cunoscuti angajatori – Endava – ofera salarii pentru incepatori in jur de 800 – 1000 de euro pe luna. Asadar daca ai lucra la Endava pe partea de Java – cele mai cautate posturi, nu o sa ajungi la sumele vehiculate mai sus. Se cauta in continuu personal pentru Automation Engineer, iar aici acestia au un mic truc: angajeaza pe o perioada de trei luni tinerii in regim de internship, adica fara plata. Evident ca dupa cele trei luni ai sansa de a fi angajat cu salariu net de peste 800 de euro/dolari. Dar din cateva sute angajati periodic, raman cateva zeci.

Nu am vazut statistici legate de cei ce lucreaza la stat, stim deja ca un profesor sau un medic nu mai sunt chiar asa de prost platiti. Un profesor debutant a avut in 2020 un salariu net de 2.100 de lei, in timp ce un profesor universitar a ajuns la un brut de 11.400 de lei, adica peste 6.500 net. Foarte aproape de un IT-ist. Nici in armata si in Ministerul de interne salariile nu sunt mici, dar nici exagerat de mari. Parca am vazut recent o statistica a veniturilor unui politist, intr-un clip oferit de Tavi Pertea.

Guvernul ar vrea sa mareasca salariul minim in 2021 cu 40 de lei net, antreprenorii vor sa inghete salariile in noul an iar sindicatele ar vrea sa creasca cu minim 100 de lei. Nimeni insa nu ne explica cum poti trai cu salariul asta minim pe economie. Nu mai zic cum este in industria HOREACA unde pentru banii astia trebuie sa stai la munca 6 zile pe saptamana si peste 10 ore pe zi. Despre asta nu dicuta nimeni.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.