Romania pe butuci – fabrica de sticla din Avrig s-a inchis

Romania este pe butuci, se inchide repede si ireversibil. Ieri s-a inchis si Fabrica de sticla din Avrig, dupa 121 de ani de functionare. Cea mai veche fabrica de sticla de pe teritoriul actual al Romaniei par ea fi cea de la Porumbacu, atestata documentar din anul 1625. Noi am luat in calcul data la care a fost atestata cea din Avrig, 1899, desi ei spun ca produc inca din anul 1892, cand proprietar era familia Fleissig. Pe atunci aceste fabrici se numeau glăjării. Dupa Revolutia din 1989 fabrica producea exclusiv pentru export, doar ca pandemia a reusit sa-i oblige pe patroni sa inchida portile din lipsa de comenzi. Aici lucrau peste 100 de angajati, ceea ce pentru Avrig era ceva extraordinar.

Romania pe butuci – fabrica de sticla din Avrig s-a inchis

Fabrica de sticla din Avrig nu era cine stie ce mare afacere, se livrau in tari precum Franta sau Germania produse de circa 160.000 de euro, produse unicat, fabricate manual. Acum e istorie, desi exista sansa sa se redeschida dupa ce trece criza. Pe vremea raposatului mergea bine, ba chiar in urm acu 20 de ani aici lucrau peste 1000 de angajati. Fabricuta era asa de renumita, incat aici au comandat pahare Printul Charles si Printesa Diana. Ce vremuri! Directorul Doru Teodorescu a incercat sa faca totul pentru a supravietui, dar cum costurile au inceput sa depaseasca incasarile a fost nevoit sa reduca initial din personal, apoi sa inchida cuptoarele si sa puna lacatul pe usa.

Fabricile de sticla din Romania si-au inchis portile una cate una, din cauza consumului mare de energie si gaz, dar si din lipsa de personal calificat. Vestea buna este ca peste Prut, in Republica Moldova – inca se mai fabrica sticla. Noi vom importa, ca la asta suntem tare priceputi. Oricum din 2004 nu mai era o fabrica romaneasca, ea fiind vanduta pentru 2 milioane de dolari unei companii franceze. Ca de altfel 90% din fosta industrie romaneasca, vanduta pe bucati strainilor. A, nu zic ca nu e ok sa vinzi, dar chiar totul si apoi sa le vezi inchise? Ceva nu-mi suna bine, chiar daca la Avrig poate fi un caz diferit. In ideea ca fabrica de sticla functiona in 2020, ba avea si contracte pentru tot anul.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.