PFA sau SRL in 2024?

Tot mai multa lume ar vrea sa stie ce e mai rentabil sa-si faca in 2024: SRL sau PFA? Raspunsul cred eu ca este destul de simplu, daca analizezi putin situatia fara sa te panichezi. Sa incep cu SRL-ul, care ar avea doua forme de ornazare a contabilitatii: fie impozit pe venit fie pe profit. Ambele au avantaje si dezavantaje in functie de cifra de afaceri, venitul net, etc. Asadar sa vedem cum stam in cazul societatilor cu raspundere limitata: contabilul costa, spre deosebire de PFA, unde tot costa, dar mai putin. La firmele cu 1% impozit pe venit va trebui sa ai minim un angajat, deci din start ai de platit CASS si CAS.

PFA sau SRL in 2024? Mai merita oare?

Chiar daca se va aproba – sau se va introduce peste un timp – impozitul minim la CASS [ 10% din minim 6 salarii minime – sau mai exact azi 1980 de lei anual, tradus in 165 de lei pe luna ], tot este rentabil daca ai venituri nete peste 3000 de lei anual. DA, este adevarat ca daca ai sa zicem un singur contract de 500 de lei pe luna, iar tu ai ales sa-ti faci firma ( ca e PFA sau SRL – nu cinteaza ) pentru a lucra legal, deci mai exact daca ai trecut de 250 de eli pe luna sau 3.000 de lei pe an, merita sa-ti faci un PFA. Sa vedem cand e mai rentabil un SRL si de care sa fie, cu 1% impozit pe venit sau cu 16% impozit pe profit?

Daca ai ales sa-ti faci SRL – evident ca ai ceva mai multa flexibilitate decat la un PFA, dar nici nu poti lua din incasari oricat vrei tu si oricand, va trebui sa decizi daca vrei sa ai salariu si asigurari sau nu. Ar fi bine sa te gandesti la pensie – desi am facut o simulare pe site si am vazut ca sunt rare cazurile in care chiar ai sa beneficiezi de pensia aia – pe de alta parte insa, daca nu stii sa-ti chivernisesti banii si afacerile, pensia e sigura ( mica dar vine lunar! ). Deci daca vrei sa dai CAS si CASS, atunci eu zic sa mergi pe impozit 1% din venitul net – raman ceva bani. Daca insa nu vrei sau faci afaceri cu bani multi – adica ai profit mare, mergi pe 16% impozit pe profit.

La sume mici, echivalentul a 12 – 24 de salarii anuale – nu prea ai ce sa alegi, ca faci PFA sau SRL, tot sarac ai sa ramai. DA, nu este echitabil sa-ti ia 2000 de lei doar pentru ca ti-ai facut firma – PFA in general, dar asa e statul roman, ei isi maresc lefurile la nesfarsit, pe cei saraci ii face si mai saraci. Iar asta o fac asa senin, explicand ca vor sa scape de evaziune. Numai ca niciodata nu soun desi o stiu – ei sunt cei mai mari evazionisti, incluziv restatieri la TVA si alte taxe care se cuvin statului – asta desi banii i-au incasat.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.