Deflatia, pericolul care pandeste Europa?

Gata, cum au inceput sa scada anumite preturi pe ici pe colo, a si aparut marota deflatiei, care va avea dupa unii analisti efecte devastatoare. Uitand parca de inflatia care a tot crescut de ani buni, mai ales in tarile estice, astea in care traim noi zi de zi si ne ocupa mai tot timpul. Fara a nega catusi de putin efectul nefast al cresterii si descresterii bruste a preturilor, totusi o reajustare a cererii si ofertei din cand in cand face bine in orice economie. Am sa fac si eu o scurta introspectie asupra acestei chestiuni, din punctul de vedere al unui economist de profesie.

Deflatia, pericolul care pandeste Europa?

Daca deflatia este generalizata, adica atinge toate sectoarele economiei este intr-adevar un motiv de ingrijorare, dar totul trebuie analizat punctual. Am sa fac o mica paralela cu scaderea pretului la petrol si gaze pe plan international, scadere artificiala ca de fapt si cresterea anterioara. Nu stiu cine a avut ideea asta geniala de a ataca Rusia prin scaderea pretului la gaze, care intr-un final avea sa duca economia rusa la colaps. Uite ca nu s-a intamplat nimic, iar restul exportatorilor de gaze desi au inregistrat pierderi mari, nu au inchis portile. NIci preturile nu au scazut vertiginos, pe baza reducerii cheltuielilor cu energia.

Asadar daca este loc de a scadea preturile nu poate fi generalizat ca asta va avea un efect global nefast, insa daca preturile scad atat de mult incat deja afecteaza rentabiliatea, facand-o subunitara, aici deja avem probleme si pe acestea ar trebui sa le analizam mai serios. Capitalismul are un singur avantaj, reglarea pietei pe baza echilibrului dintre cerere si oferta. Cand scazi preturile si te indrepti catre deflatie? Cand marfa ta nu se mai vinde, dar evident ca nu vinzi in pierdere decat daca ai de gand sa inchizi afacerea cu pierderi minime. Adica vinzi doar ca sa recuperezi o parte din investitie.

Cand aud ca toti merg pe pierdere ma pufneste rasul. De ce? Pai pentru ca de fapt se folosesc de banii din economia subterana, cea care face ca multe firme care au un bilant negativ si traiesc din imprumuturile acordate de patroni [ a nu se confunda cu cele care fac imprumuturi reale ] sa fie pe piata zeci de ani, iar patronii lor sa fie din ce in ce mai bogati. Dar sa revenim la deflatie si la pericolul care pandeste Europa.

Da, au scazut anumite cheltuieli ale populatiei, asta e clar. Mai ales in zona HORECA, dar sa nu uitam ca aici patronii lucreaza in mare parte la negru, platesc salarii de mizerie si isi fac vacantele in zone exotice, au masini de lux – chiar daca sunt luate in leasing sau credit de consum, deci mai pe scurt, e cazul sa isi revizuiasca si ei putin modul de prezentare. A nu se confunda totusi situatia generata de COVID in acest domeniu cu situatiile din perioadele normale.

Daca deflatia este insotita de recesiune economica atunci avem o problema. Daca inflatia este generata de cresterea puterii de cumparare are o oarecare logica, este mai degraba o reglare a pietei pe baza cererii si a ofertei, avand la baza evident lacomia. Daca deflatia este insotita si de o crestere a somajului, deja trebuie sa ne ingrijoram iar guvernele ar trebui sa gaseasca repede solutii, pentru a nu se ajunge la colaps. Pe de alta parte, dupa perioada de recesiune urmeaza inevitabil o crestere si o oaza de bunastare. Cine rezista sau gaseste noi oportunitati va avea doar de castigat cand economia isi va reveni. Ce urmeaza acum in lume pe baza pandemiei de COVOD? Probabil o regandire a afacerilor legate de turism.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.