Salariile din IT versus HORECA in Romania

Avand in vedere ca lucrez in domeniul IT si pe de alta parte am cunostinte care lucreaza in domeniul HORECA de peste 20 de ani, cred ca am putut observa pe viu cum decurg lucrurile in aceste doua sectoare. Mai exact in primul sector de activitate salariile sunt destul de mari, comparativ cu cel de-al doilea, unde ne aflam spre minimul pe economie, ca si cand acolo ar lucra cei mai necalificati dintre romani. Din datele statistice oficiale reiese ca salariul mediu net in Romania este in aceasta luna de 3.298 de lei. Nu ar fi asa de rau, ne apropiem de 700 de euro, dar sa nu uitam ca media este mai mare decat dublul salariului minim.

Salariile din IT versus HORECA in Romania

Daca in domeniul IT salariul mediu net este in jur de 7.540 lei, in domeniul HORECA abia daca ajunge la 1.773 lei. Tineti cont ca la a doua categorie avem inclusi si manageri de hoteluri, sefi de restaurante, etc. Asadar programatorii castiga dublu fata de media pe tara in timp ce vanzatorii si ospatarii mai putin de jumatate fata de medie. Nu putem spune ca cei putin peste 1.500 de euro castigati de un IT-ist sunt o suma exorbitanta, dar cu siguranta ca o familie in care unul din membri lucreaza in domeniul acesta o duce de la bine in sus.

Teoretic vorbind, o persoana care castiga peste o mie de euro lunar net isi poate permite sa cumpere o casa in Bucuresti, in timp ce una ce lucreaza in domeniul HORECA nici macar o chirie decenta la o garsoniera nu-si poate permite. Pe de alta parte statisitica oficiala spune ca in 2020 s-a castigat mai bine cu 5% fata de anul trecut. Asta desi economia este la cote minime din cauza pandemiei. Pe de alta parte si bugetarii au incasat mai mult in luna iulie fata de aceiasi perioada din anul trecut, sau chiar fata de inceputul anului.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.