Tavi Perțea versus Theo Pop si sensul giratoriu

Tavi Perțea este luat la bani marunti de Theo Pop legat de clipul sau despre sensul giratoriu si prioritatile acordate in acesta. Noi am pus o poza care este si reala si completa si observam ca daca ne incadram asa cum se arata in poza, nu vor fi niciodata probleme. Ma gandesc ca legiuitorul ar fi facut ceva puncte aditionale la lege daca era necesar, doar ca el a presupus ca lumea se va incadra corect, deci cine nu o face este din start vinovat. Urmarind clipul lui Theo Pop nu pot sa nu-i dau dreptate la chestiile legate de limba romana, doar ca la vinovatie sunt de partea lui Tavi Perțea.

Tavi Perțea versus Theo Pop si sensul giratoriu

Cum interpretez eu lega: sensurile sunt inainte, la stanga sau la dreapta poate si inapoi sau intoacere. Luam in calcul sensul de deplasare din momentul intrarii in intersectie, ala e punctul zero. Deci repet: nu vad cum ar fi probleme daca respectam sagetile alea si tinem cont si de faptul ca cel aflat in interesctie primul, are prioritate. Conform articolului 55 sensul giratoriu este o interesctie cu circulatie dirijata. Problemele apar de aici, pe de o parte avem reglementari are se refera la sensul giratoriu, pe de alta parte avem pe cele care reglementeaza intersectiile. Plus alte chestii care se adauga si se pot interpreta. Avem sau nu benzi in sensul giratoriu? Teoretic daca am avea si mergem de pe banda 2 in sensul inainte, schimbam banda, dar oare asa o fi?

Mai mult, daca vin de pe banda 2 ca sa ajung pe banda 2 din sens, trec obligatoriu prin banda 1. Schimb sau nu oare benzile? Dac a nu sunt benzi si marcaje de ghidare se schimba discutia? Articolul 83 zice: Marcajele, cum sunt: săgeţile, inscripţiile, liniile paralele sau oblice, pot fi folosite pentru a repeta semnificaţia indicatoarelor sau pentru a da participanţilor la trafic indicaţii care nu le pot fi furnizate, în mod adecvat, prin indicatoare. In poza noastra se arata clar ca marcajele ne arata in ce directie avem voie sa mergem. Zic eu ca e clar ca cei de pe banda 1 nu vor face la stanga niciodata. Acum ghici cand se considera la stanga, caci daca zici ca tu mergi inainte cand esti cu ochii inainte, nu mai schimbi directia de mers niciodata. In schimb daca iei ca reper punctul de intrare in intersectie devine clar. Banda 1 este doar pentru inainte si la dreapta.

In lumina celor de mai sus, a ultimei fraze, autovehicolul verde face la stanga, cel portocaliu merge inainte. Iesirea din sens evident se face mereu spre dreapta, raportat la masina si la sofer. DA, Tavi Perțea le cam incurca cu paralelul, colinearul si alte chestii mai matematice sau ma rog, de limba romana. Dar concluzia finala e aia buna, a gresit autoturismul verde, pentru ca nu s-a incadrat corect, pe banda a 2-a. N-a facut-o? Trebuia sa-i acorde prioritate celui portocaliu. O zic eu, o zice judecatorul si nu in ultimul rand Tavi.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

3 thoughts on “Tavi Perțea versus Theo Pop si sensul giratoriu

  1. Ați început toți nepricepuții să vă dați cu părerea despre circulația în sensul giratoriu, dar din primele cuvinte reiese faptul că ori nu aveți permis de conducere ori l-ați obținut din „întâmplare”.

    1. Confuzia apare din cauza definitiei benzii de circulatie, iar legiuitorul a lasat loc de interpretare. Nu a clarificat aspectul. In R.Moldova la scoala de soferi spune clar: Nu puteţi să viraţi dreapta de pe a doua bandă. Semnalizaţi dreapta pentru a schimba banda de mers până ajungeţi pe prima bandă după care ieşiţi din sensul giratoriu. Atenţie foarte mare că prioritate au cei care se învârt în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care se află. Un conducător auto care circulă pe prima bandă şi semnalizează stânga are prioritate faţă de un şofer de pe a doua bandă care doreşte să facă dreapta.

      La noi se pun marcaje care spun ca pe banda doi te incadrezi doar pentru inainte si la stanga, pe banda 1 inainte si la dreapta, doar ca daca ai benzi in sens, trebuie sa acorzi prioritate. Cum faci sa le respecti pe amandoua? Nu prea ai in cazul dat.

      1. La intrarea in sensul giratoriu toti vireaza la dreapta, in sensul giratoriu toti se rotesc la stanga, iar la iesirea din sensul giratoriu toti vireaza tot la dreapta. Care este atunci inainte? Ce rost are sa faceti o intersectie dreapta unde se merge inainte si se vireaza la stanga sau la dreapta? Ce se intampla cand nu exista marcaj de selectare a benzii? Sau nu sunt marcaje de loc desi exista spatiu pentru aceasta?Cum se incadreaza camioanele cu remorca? Inceteaza prioritatea de dreapta in sensul giratoriu? Stiti ca in regulamentul de circulatie nu mai exista regula de selectare a benzii in functie de directie? Numai in articolul 56(2) se prevede “La intersectiile cu circulatie dirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicatiile ori semnalele politistului rutier.” Si iata ce spune articolul 59(3): „In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii”. Oare la intrarea in sensul giratoriu nu toti conductorii au obligatia sa cedeze trecerea? Ati vazut ca in tarile cu vechime mai mare decat la noi privind folosirea sensurilor giratorii exista marcaje specifice pentru sensul giratoriu? Stiti ca in multe tari se specifica foarte clar in regulamentul lor rutier ca iesirea din sensul giratoriu se face numai dupa banda 1 care se selecteaza dupa ce s-a trecut de iesirea anterioara celei pe care trebuie sa se iasa din sens? Nu ar trebui specificate in regulamentul auto aceste reguli? De ce nu se face? Pai este foarte benefica ambiguitatea pentru cei care „impart” dreptatea in strada. Stabilesc dupa cum au dispozitia sau interesul, cine este vinovat. Ce conteaza ca nu stim exact cum se circula in sensul giratoriu? Se stabileste vinovatul mult mai usor. Instanta este mai documentata decat noi? De ce nu ia atitudine politia rutiera si sa detalieze oficial regulile de circulatie in sensul giratoriu. Tavi Pertea este purtatorul de cuvant al politiei rutiere din Romania? Nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.