Am vazut ca multi tineri se intreaba unde este inmormantat Ion Antonescu, asta pentru ca in mod evident la istorie nu i se da o prea mare importanta maresalului, asa cum a fost si in perioada ( sau epoca ) de trista amintire. Asadar raspunsul nu se afla in cartile de istorie, dar pe YouTube gasim o melodie care ne lamureste intru totul. Melodia se numeste Bocetul lui Ioan cel fara de mormant, deci cred ca nu mai sunt multe de spus, ci doar sa discutam putin contextul in care s-a stins maresalul roman atat de controversat. Multe legende au aparut dupa decesul ( asasinarea! ) lui Ion Antonescu in 1946 la Jilava pe 1 iunie.
Unde este inmormantat Ion Antonescu
Concluzia si raspunsul la intrebarea din titlu este acela ca Ion Antonescu nu are un mormant – in sensul ca nu se stie unde este ingropat, daca a fost incinerat sau a fost depus intr-un mormant comun. Spuneam ca maresalul este o personalitate istorica controversata, e nevoie sa treaca mai mult timp pana se va putea discuta despre el fara sentimentalisme, obiectiv. Ioan Antonescu s-a nascut pe Pitești. Nu va mirati ca i-am scris numele in doua feluri, numele sau real este Ioan, insa este mai mult cunoscut sub numele de Ion.
Ioan Antonescu provine dintr-o familie de militari de cariera, tatal sau a luptat in Razboiul de independenta, a divortat de mama lui Ioan si s-a casatorit cu o evreica. A urmat studiile militare si prima controversa este legata de rascoala din 1907, cad i-a oprit pe rasculati sa intre in Galati. Cert este ca Rascoala a fost reprimata si la Galati si in tot restul tarii, iar viitorul maresal a fost avansat la gradul de locotenent.
Primele succese notabile ale maresalului Ioan Antonescu au fost in Primul Razboi Mondial, a fost avansat la gradul de maior si apoi numit seful biroului de operatii al Armatei I. In 1919 a fost decorat pentru participarea la cucerirea Budapestei si infrangerea Armatei Roșii ungare. Antonescu a fost numit prim-ministru cu puteri absolute la 4 septembrie 1940.
Nu o sa discut aici despre alegerea facuta de Ioan Antonescu de a se alia cu puterile Axei, avand in vedere ca nici azi nu stim sa raspundem corect impotriva cui sa lupti, a celor ce au luat o parte din Ardeal sau a celor ce au luat Basarabia. In mod cert a ales gresit, ceea ce i-a adus sfarsitul tragic. Cu toata stima pentru ce-i ce-l lauda fara obiectii reamintesc ca ” au fost deportați în Transnistria 195.000 de cetățeni români de etnie evreiască dintre care, la 15 noiembrie 1943, au rămas în viață 49.927.” Asta pe cand Ion Antonescu era sef cu puteri depline, deci nu exista scuze, nu conteaza ca au fost salvate 400.000 de persoane – cu siguranta nu cu sprijinul regimului antonescian.
Pe langa evrei, tot Ion Antonescu s-a ocupat si de situatia romilor si deportarea lor in Transnistria, asadar acum aveti tabloul complet si puteti decide singuri daca era sa nu era normal ca Ioan Antonescu sa nu fie dat familiei pentru a fi inmormantat in 1946. Incercarile de a fi reabilitat din anii 2000 au dat gres, ma refer aici cele care s-au facut pe cale juridica, prin doua procese. Poate insa ca istoria il va judeca altfel, mai drept si mai obiectiv peste ani.