A inceput sa fie administrat vaccinul de la Moderna

Desi nu sunt chiar suficiente doze de vaccin in tara, dupa receptionarea a doua transporturi cu vaccinul celor de la Moderna a inceput folosirea acestuia in Romania. Se asteapta ca saptamana viitoare sa mai soseasca inca un transport, ceea ce va grabi putin lucrurile si speranta autoritatilor este ca pana in septembrie sa fie suficient de multe persoane vaccinate ca sa se poata relua viata cel putin la un nivel satisfacator. Rapelul se va face la un interval de 28 de zile, asa cum prevede producatorul. Romania a ales sa aiba mereu in stoc suficiente doze pentru faza a II-a, fara a se baza pe previziuni.

A inceput sa fie administrat vaccinul de la Moderna

Strategia Romaniei in administrarea vaccinurilor anti-COVID este de a avea pe stoc in permanenta doze pentru rapel, evitand astfel o problema de aprovizionare la timp cu acestea. Dupa criza din Marea Britanie se pare ca este cea mai buna strategie. Statistica la zi a vaccinarilor se tin prin Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Reamintim ca aceste vaccinuri folosesc o tehnologie noua, numita ARN-ul mesager. Atat vaccinul BioNTech Pfizer care are o eficacitate de 95%, cat si cel de la Moderna cu o eficacitate de 94,1% se adminstreaza in toata Uniunea Europeana, care are un plan unitar de aprovizionare.

Desi si cei de la Modrna au anuntat ca au probleme in fabricarea vaccinului, speram ca fiind trei firme producatoare, la acre se aduga si cel rusesc, sau chinezesc, vom vedea o scadere a numarului de imbolnaviri in curand. Pe de alta parte britanicii spun ca sunt peste 4.000 de tulpini, unele mai grave iar altele mai putin periculoase. Poate asa se explica si faptul ca unii sufera mai putin pe cand altii au reactii forarte puternice si ajung la ATI.

Doctorul Mihail a spus intr-un interviu ca el s-a vaccinat cu ambele doze si ca la rapel a avut efecte mai puternice, dar acestea sunt aspteptate de catre medici si sunt de fapt dovada ca vaccinul lucreaza. Evident ca nu a fost suficient timp sa se studieze efectul pe termen lung, dar situatia impunea o decizie curajoasa, asa ca pe baza studiului pe scara larga a efectelor sale, vom sti mai multe despre aceste vaccinuri pe baza de ARN mesager.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.