Actrița fără de care telefonul tău mobil nu ar funcționa

Numele ei era Hedy Lamarr. Hedy s-a născut în Austria, pe 9 noiembrie 1914, la Viena. Pe numele ei real Hedwig Eva Maria Kiesler, actriţa a primit primul ei rol principal la vârsta de 17 ani, într-un film german intitulat „Geld Auf Der Strasse“. Era o evreică vieneză cu o pasiune pentru tehnologie și vocație pentru teatru și cinema. Și-a început cariera în Germania, de unde a fugit de naziști la Hollywood. A fost numită cea mai frumoasă femeie din lume. Cu toate acestea, puțini la Hollywood știau că bruneta care a jucat alături de Spencer Tracy sau Clark Gable a fost și un inginer de comunicații remarcabil.

În 1942, împreună cu George Antheil, a brevetat un sistem care permite controlul de la distanță al torpilelor. Impulsul pentru invenție a fost un mesaj despre o navă de evacuare scufundată pe 17 septembrie 1940, pe care au murit șaptezeci și șapte de copii. În august 1942, Lamarr și Antheil au primit un brevet pentru invenția „Sistemului de comunicații secrete”. Brevetul, valabil până în 1955, descrie sisteme de comunicații secrete care implică transmiterea de canale false pe diferite frecvențe. Cu toate acestea, Marina Americană a respins apoi acest proiect din cauza dificultății de implementare; utilizarea limitată a acestuia a început abia în 1962 și astfel inventatorii nu au primit deduceri pentru el. Dar o jumătate de secol mai târziu, acel brevet a devenit baza pentru comunicațiile cu spectru răspândit, care au devenit folosite peste tot, de la telefoane mobile la Wi-Fi.

Soarta acestei femei este atât de uimitoare încât orice adaptare cinematografică ar părea neplauzibilă. Scandalurile, miturile și cele mai incredibile evenimente au însoțit-o toată viața. Primul film erotic, o carieră de succes la Hollywood, onorarii de milioane, mulțimi de fani – toate acestea par secundare în comparație cu faptul că această frumusețe de la Hollywood… a inventat tehnologia care stă la baza GSM, GPS, Bluetooth și sistemele Wi-Fi moderne! Folosim aceste invenții în fiecare zi.

Ea a venit cu principiile criptării informațiilor pentru canalele de comunicare deschise permanente. Datorită acesteia, folosești Wi-Fi fără teamă că altcineva se va „așeza” pe canalul tău. Fără invenția lui Hedy Lamarr, sateliții militari nu ar zbura acum și telefoanele mobile nu ar funcționa și nici măcar nu merită să vorbim despre sistemele de navigație.
După ce au descoperit accidental această poveste incredibilă, entuziaștii au încercat să o nominalizeze pe Hedy pentru Medalia de Onoare a Congresului și premiul IEEE – fără rezultat. Abia în 1997 a primit un premiu de la Electronic Frontier Foundation. „Era și timpul” – a fost reacția actriței de atunci, în vârstă de 82 de ani. Lamarr a refuzat să participe la ceremonie și nu i-a primit pe jurnaliști. „Să nu credeți că arăt rău, doar că nu vreau să văd pe nimeni”, – a spus inventatoarea. Fiul ei Anthony Lowder a primit premiul.

Hedy Lamarr și-a primit steaua sa pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuțiile sale la cinema. La începutul lui 2014, a fost inclusă în National Inventors Hall of Fame din SUA. Ziua de naștere a actriței – 9 noiembrie – este denumită Ziua Inventatorului în țările de limbă germană.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.