Despre salarii in Romania si Germania

Am facut un calcul legat de salarii in Romania si in Germania, comparativ la un venit brut de 3000 de euro. Ce lipseste din calcul este partea pe care o intreprindere nemteasca o da la stat. Dar daca guvernele Romaniei au decis sa ne mareasca artificial venitul brut, hai sa vedem cum stam comparativ cu nemtii. Din poza de mai sus se vede ca la noi din cei 3.000 de euro ramai cu un net de doar 1.756 de euro. La nemti e putin altfel, iti raman 2.239 de euro, in cazul impozitarii la clasa 3. Daca la nemti salariul de 3000 de euro este undeva la mijloc, la noi este un venit de vis.

Despre salarii in Romania si Germania

Un calcul simplu ne arata ca impozitul pe venit in Germania este mai mic fata de cel din Romania, 160 de € fata de 195 € in Romania. Pentru pensie in Germania platesti 279 de €, iar la noi 750 de €, asta in situatia in care evident la noi pensiile sunt cu mult mai mici decat in Germania. Sincer sa fiu daca as avea dreptul sa aleg as merge pe pus deoparte cei 750 de €, pentru ca la 30 de ani de contributie mi-ar ajunge banii astia de la 65 de ani pana la 100! Da, ar trebui sa traiesc 100 de ani ca sa recuperez ce am dat la stat pentru pensie! Asta in situatia in care speranta de viata nici nu ajunge la 80 de ani!

Pentru sanatate eu platesc in Germania 232 de €, in Romania 300 de €, iar diferenta dintre serviciile medicale ale celor doua tari este evidenta. Asa cum am spus, la nemti este asa cum era odata si la noi, adica mai plateste si angajatorul ceva la stat, este posibil sa ajungem la concluzia ca poate pe un angajator il costa cam la fel un angajat pe care il plateste cu 3.000 de euro brut. Am insa retineri in acest sens, am vrut doar sa vedem ca desi la noi statul ia o gramada de bani de la noi, nu prea ne da nimic inapoi, nici pensii omenesti si nici servicii medicale la un nivel acceptatbil.

A venit campania electorala pentru locale, o sa vina si pentru parlamentare in curand, credeti ca se va gandi cineva ca analizeze chestiile astea? Nu cred, pentru ca nu-i asa, ei au suficienti bani ca sa nu le pese de noi.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.