Ati auzit adesea ca sunt doua categorii de persoane care au renuntat la carne si proteine animale, cei care consuma mancare vegana si vegetarienii. In mod cert au si ei nevoie de protenine, fara ele sansa de a supravietui este egala cu zero. Cei care consma mancaruri vegane sunt vegetarienii car enu prepata termic mancarea. Dar de unde-si iau ei proteinele, mai ales acei aminoacizi esentiali, care nu se pot produce in organism si fara de care omul nu poate trai? Pai cum de unde? Din proteina vegetala, evident. Dar este proteina vegetala la fel ca cea animala? Exista diferente? Ce alimente ar trebui sa consumam si in ce cantitate, pentru a fi sanatosi?
Vegetarian, vegan si vitamine versus protenie
Cum ziceam ma sus, proteinele sunt formate din aminoacizi, iar o parte dintre ei, mai exact noua, se numesc esentiali si pot fi gasiti doar in alimentele pe care le consumam. Dar exista diferente intre proteina animala si cea vegetala? Principalul scop al consumului de proteine este obtinerea de aminoacizi, iar 9 dintre ei care se numesc esentiali sunt mai greu de gasit in mancarea vegetariana obisnuita. De obicei proteinele vin din carne, oua si lapte – sau produse lactate. Daca e vorba de proteinele vegetale, acestea se gasesc in cereale, linte, fasole, mazare, soia sau nuci.
De ce credeti ca omul a mancat mereu si produse vegetale si animale? Pentru ca ce gasesti intr-un tip de mancare nu gasesti in aletele. Asa ca daca ar fi sa recomand eu ceva, ar fi sa consumati de toate, dar produsele ani male sa nu fie baza. Adica cate putin, asa e mai sanatos. Si cat mai variat daca se poate. Nu oricine isi permite seminte de Chia, semintede canepa, Quinoa [ de atsa nici nu auzisei, nu-i asa? ], spirulina, hummus cu naut si tahini, etc.
Proteina animala vine deseori la pachet cu grasimile care contin colesterol – aici deja studii recente arata ca de fapt carnea rosie e problema, dar sa nu facem aici lectii, sa gasim solutii. Iar solutia este sa nu mancam carnea prajita, adica ati prins ideea: fiert sau la gratar. Ar mai merge si o pauza la carne si consumul de ciuperci, fasole, etc. Un lucru care se stie si pe care nutritionistii care recomanda mancarea vegana sau vegetriana uita sa-l spuna:
Majoritatea proteinelor de origine vegetală (din leguminoase, nuci și semințe, cereale) sunt proteine incomplete sau parțial complete pentru că nu conțin toți aminoacizii esențiali sau îi conțin în cantități limitate, prin urmare trebuie combinate cu proteine complementare pentru ca organismul să beneficieze de o cantitate suficientă din toți aminoacizii esențiali necesari sintezei proteice endogene.
Ati prins ideea? Un stil de viata vegan sau vegetarian nu este deloc nesanatos, ci doar mai complicat. Ideea studiilor recente ne arata insa ceva ce ne pune pe ganduri. Calitatea proteinelor animale este mai buna decat a celor vegetale. Asta e, doar ca proteina animala vine asa cum ziceam mai sus cu probleme legate de sanatate. Iar acestea nu sunt minore si nu sunt in functie de noroc.