În 2020 ne-am mai înșelat, așa că nu se știe dacă de data asta am nimerit-o, iar Trump câștigă alegerile din 2024, așa cum au spus colegii noștri de redacție după ce au studiat problema la ora 08:00 (sau, mă rog, ora 1 la New York). Estimarea s-a făcut având la bază rezultatele estimative din statele-cheie, care arată că, din păcate, Kamala Harris a pierdut alegerile din America, ceea ce este, pe de o parte, un motiv de îngrijorare pentru noi, europenii – nu mai zic cum este pentru Zelenski. Dar cu siguranță vom ști rezultatul alegerilor atunci când se va anunța oficial care este scorul electoral al celor doi candidați.
Kamala Harris versus Trump, numărătoarea finală
Donald Trump a schimbat complet și radical modul în care America vede președinția. Dezinformarea a ajuns la un nivel greu de imaginat, mulți, de exemplu, cred că din punct de vedere economic a fost mai bine pe vremea lui Trump decât pe vremea lui Biden, deși datele statistice arată exact contrariul. Dar percepția este cea care contează, iar ea arată exact pe dos decât o spun cifrele. Membrii europeni din NATO sunt și ei speriați, ce va urma oare? Pe de altă parte, nici Trump și nici Kamala Harris nu vor putea schimba traiectoria politicii externe cu 180 de grade.
Atât Ucraina, cât și Israelul, urmăresc cu atenție fiecare actualizare de exit poll. Se speculează enorm, atât susținătorii lui Trump, cât și cei ai Kamalei Harris sperând că va învinge candidatul lor. Femeile o preferă pe Kamala în proporție de 54%, dar bărbații pe Trump în proporție de 44%. Deci cum va fi la final? Cum de sunt indienii de partea lui Trump? Mă refer la indigeni, iar dacă ne uităm la segmentele de vârstă, vedem că tinerii o preferă pe Kamala, doar că ei merg în număr mai mic la vot. Nu mai zic că, de fapt, votează electorii, ceea ce înseamnă că am putea avea surprize.
Samuel Miles, un elector din Pennsylvania, a fost primul „faithless elector” în istoria Statelor Unite, în anul 1796. Deși trebuia să voteze pentru John Adams, a votat pentru Thomas Jefferson, ceea ce a provocat o mică controversă la acea vreme. Toți cei 23 de electori din Virginia, deși erau aleși să voteze pentru Richard Mentor Johnson ca vicepreședinte în 1836, au refuzat să o facă din cauza zvonurilor despre o relație interrasială. Acest lucru a dus la un vot în Senat, care l-a confirmat în funcție pe Johnson. În anul 1948, electorul Preston Parks din Tennessee a votat pentru Strom Thurmond, un candidat segregaționist, în locul candidatului oficial al Partidului Democrat, Harry Truman. Iar situația s-a mai repetat în 1960, 1972, 1976 și 1988.
Chiar și mai recent, alegerile din 2016 au avut cel mai mare număr de electori necredincioși din ultimele decenii. Cinci electori care trebuiau să voteze pentru Hillary Clinton și doi pentru Donald Trump au votat diferit:
- În Hawaii, un elector a votat pentru Bernie Sanders în locul lui Clinton.
- În Washington, trei electori au votat pentru Colin Powell și unul pentru Faith Spotted Eagle, o activistă nativ-americană.
- În Texas, doi electori care ar fi trebuit să voteze pentru Trump au votat pentru John Kasich și Ron Paul.