Nu se gasesc angajati pentru munca in agricultura?

Aud destul de des chestia asta: nu gasesc sa anagajez in agricultura la tara desi platesc 100 de lei pe zi. Oare asa sa fie? Sau poate ca acesti 100 de lei pe zi sunt cam putini si de aia nu se inghesuie lumea? In primul rand ar trebui sa stim ca in agricultura se munceste zi lumina, adica ai primi de fapt cam 7 lei pe ora, lunand in calcul sa zicem 14 ore pe zi. La 1,5 euro pe ora, nu ma mira ca nu se inghesuie lumea sa-i culeaga omului recolta. Chiar si la opt ore de munca [ desi din cate stiu eu o tura in agricultura este de sase ore! ] abia ajungi la salariul minim pe economie.

Nu se gasesc angajati pentru munca in agricultura?

Nu sunt eu in masura sa vorbesc despre munca in agricultura, pentru ca nu am muncit niciodata, sau ma rog – nu la nivelul de salariat. Trecand peste conditiile de munca, salarii de genul acesta – 10 lei pe ora, nu sunt atractive. Nu zic de cei care nu au ce pune pe masa, care probabil ca s-ar duce, ci la cei care au un venit cat de cat asigurat, sau au propria gospodarie, de unde-si fac rost de mancare. Acestia prefera de obicei fie sa gaseasca ceva ocazional de munca, ca sa-si suplimenteze veniturile, fie sa apeleze la minimul garantat de stat. Bine, asta din urma e o gluma, dar e pe degeaba.

Nu incurajez nemunca, dar poate ca si cei care au nevoie sezonier de brate de munca ar trebui sa reevalueze situatia. Ai cu cine culege? Iti permiti sa platesti macar 1000 de euro pe luna de angajat? Dar poti sa-l angajezi legal? La noi se asteapta apa de la Dumnezeu, iar culesul cu cine s-o gasi. Nu asa se face agricultura, incerci mai intai cu mijloace proprii, vezi ce se poate mecaniza, apoi faci socotelile.

La final o remarca personala: agricultura de subzistenta este una, de obicei aici muncesti cu familia, cand insa vrei sa faci ceva la scara larga si ai nevoie de angajati, lucrurile se complica. Cel mai rau stau cei care nu au nici suficienta marfa ca sa o dea in supermarket-uri, dar au prea multa ca sa o poata vinde personal in timp util. Pentru ca de cele mai multe ori marfa este fie persiabila, fie necesita pastrarea in silozuri sau frigidere speciale.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.