Tu stii sa te pazesti de pericolele de pe internet?

De cand am pornit sectiunea de tehnolgie am stiut ca o sa vina vremea sa scriem si despre asta. Mai ales ca acum foarte multa lume a inceput sa lucreze de acasa, asta inseamna mai multe ore petrecute pe internet, iar tentatia e mare – ma refer la a cauta si citi informatia care te bombardeaza, atat prin email cat si pe social media. O spun si eu, de cand am descoperit grupul de pe WhatsApp al colegilor de serviciu. Nu trece zi fara sa ma asalteze cu tot felul de stiri, informatii, etc. Ca si cum nu au alta treaba, iar eu as parasi grupul imediat, daca nu s-ar comunica acolo si chesti ilegate de serviciu.

Tu stii sa te pazesti de pericolele de pe internet?

La ce ne expunem atunci cand navigam pe internet? Pai in afara de asa de bine cunoscutii virusi, de care teoretic ne pazim cu un antivirus bun, sau mergem pe mana lui Bill Gates, folosind propriul sistem de protectie Windows Defender, cel mai periculos este astzi phishing-ul. Adica sa dai datele tale de buna voie unuia mai putin bine voitor. Practic ati vazut si voi pe FaceBook o gramada de anunturi cu imprumuturi, dar si cu donatii misterioase de la persoane de bine. DA, iti dau ei tie asa, pentru ca le scrii pe Social Media – o gramada de banaret!

Nu as fi crezut ca lumea chiar crede in asta, dar am avazut sute de persoane care comenteaza sau si mai interesant, distribuie postari in care trebuie sa scrii doar DA si sa comentezi si pica milioanele din cer. Dar ca sa ti le dea, o sa aibe nevoie de datele tale. Iar tu credul, le dai. Sau ma rog, intri pe o pagina unde te autentifici, iar parola si username-ul tau de la banca, ajung in mana smecherului cu aunutul.

Ce trebuie sa stim? Ca banca, Google sau mai stiu eu ce institutie nu trimit email-uri unde trebuie sa intri pe nu stiu ce link. Niciodata! Asadar pe langa jacatelul ala care era candva verde, pe langa adresa clara si vizibila a site-ului, cea mai buna paza este sa nu intri nicaieri. Pentru ca daca e ceva legat de banca, intri tu frumos la tine in cont si vezi mesajele acolo. Sau suni. A, sa nu uit: nu mai dati poze cu buletinul sau CNP-ul oricui il cere, nu e chiar sigur!

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.