Primaria Bucrestiului are conturile blocate

Primaria Bucrestiului are conturile blocate pentru ca ii datoreaza bani lui Costica Constanda. Primarita Gabriela Vranceanu Firea ne zice ca ii datoreaza investitorului 20% din bugetul anual al primariei. Mai pe scurt, o gramada de bani. Suma se ridica la 115 milioane de euro, cu titlu de despagubiri pentru terenul pierdut in Satul Francez. Pentru cine nu stie povestea, ei bine – in anul l994 o firma din Franta a construit „satul” cu un credit garantat de statul roman. Numai ca francezii nu au platit creditul si asa a ajuns in posesia Primariei Bucuresti. Doar ca in 2008, aceiasi Primarie l-a cedat omului de afaceri Costica Constanda, la schimb cu Parcul Bordei.

Primaria Bucrestiului are conturile blocate

Intortochiate sunt afacerile de dupa Revolutie in Romania, dar mai ales in Bucuresti. Asa cum se vede din preambulul articolului, pana in momentul de fata, Primaria Capitalei este datoare miliardarului Costica Constanda. Dar sa vedem si povestea Parcului Bordei, construit in anul 1936 pe malul lacului Floreasca. Cum a devenit omul de afaceri proprietar pe un teren al statului, o sa aflam intr-o serie de articole pe care o sa le publicam pe site. Initial ce trebuie sa stim este faptul ca a dat alte terenuri la schimb.

Dar cum a pierdut Costica Constanda terenurile astea valoroase? Pai printr-o initiativa legislativa, care a declarat Parcul Bordei de utilitate publica si uite asa, s-a ajuns la procese. Instanta a retinut faptul ca miliardarul a avut un contract civil care trebuie respectat, pana la probarea faptului ca nu i se cuvine ceea ce a avut in posesie. Asadar Primaria ar fi trebuit sa se execute de la inceput, ca sa nu ajunga acum cu conturile blocate si tot ea sa se vaite. Initial a fost vorba de o despagubire de „doar” 17 milioane de euro, dar s-a preferat trocul de terenuri, care nu a mai avut de fapt loc.

Pe vremea cand Primar General al Capitalei era domnul Traian Basescu [ coincidenta sau nu, asta e alta poveste ], Costica Constanda a obtinut Parcul Boredei in proprietate. Teoretic terenul a fost obtinut de milardar prin cumpararea drepturilor litigioase de la mostenitorii legali. Cum puteau exista alti proprietari decat statul asupra unui parc public construit in 1936, vom afla cu alta ocazie. Tergiversarea retrocedarii a trecut peste mandatul de primar a lui Videanu si a ajuns la Sorin Oprescu in gradina.

Nu stim daca Costica Constanda a modificat voit PUZ-ul initial de pe vremea lui Adrian Videanu, cert este ca planurile sale ajunse la Oprescu nu mai corespundeau intelegerii initiale. Procesle s-au tinut lant si au ajuns la urmatorul rezultat: Constanda va primi ce i-a promis Videanu: adica loc in Satul Francez si aprobarea PUZ-ului initial. Parca ai fi zic ca s-a terminat. Finalul este ca acum Primaria are de dat acum o gramada de bani. Nu mai bine platea ea cei 17 milioane de euro si se termina povestea cu bine pentru toata lumea?

Interesant este ca de la inceputul povestii este vorba de Satul Francez si Parcul Bordei. Pe vremea lui Traian Basescu, Lincaru Eugen si Tudor Dumitru au primit in posesie Parcul Bordei. Cum? Cam asa si asa, pentru ca am mai zis, locatia era in posesia statului inca din 1936. Dar cum a ajuns la stat, deja este o alta poveste. De aici stiti totul, pentru ca am spus pe scurt mai sus cum au decurs lucrurile!

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.