Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino

Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino, dar asta nu inseamna ca de maine ne imunizam cu totii. Dozele de vaccinn se vor distribui in prima faza la 10 spitale, apoi se va incepe vaccinarea dupa un program bine stabilit. Vorbim in prima faza de 10.000 de doze, dar asa cum stim ele se adminstreaza in doua etape, deci vom avea cam jumatate de persoane vaccinat. Medicii din prima linie sunt primii pe lista. Scapam in 2012 de pandemia de COVID-19? Eu zic ca nu, ca mai e mult pana la o imunizare a populatie atat de mare incat sa mergem pe strada linistiti.

Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino

Romania a primit 10.000 de doze intr-o prima faza, din vaccinul dezvoltat de  BioNTech si Pfizer – cel care necesita pastrarea la temperaturi de -80 Cº, acesta fiind primul aprobat de catre Comisia Europeana in acest moment. Imediat dupa sarbatori vor fi trimise in Romania alte 150.000 de doze, cu mult mai multe decat acest prim lot. Vor urma si alte loturi, iar la final de ianuarie 2021 in tara vor fi peste 600 de mii de doze. Un numar destul de mare as zice eu, care va asigura speram noi, o scadere a numarului de infectii in perioada urmatoare.

Mi se pare esential faptul ca dupa cadrele medicale vor fi vaccinati batranii din azile, abia apoi se va incepe imunizarea voluntara a populatiei. Am subliniat ca se vor vaccina doar cei care vor, iar faptul ca la un sondaj recent numarul celor care opteaza pentru imunizare este de doar 30% din cei chestionati, nu e deloc imbucurator. DA, nu avem cum sa stim ce efecte apar pe termen lung, pentru simplul motiv ca vaccinul nu a trecut nici macar de un an de utilizare. A fost testat, nu s-au inregistrat reactii adverse semnificative, dar nici nu se pot trage concluzii atat de repede.

Incepand de maine, 27 decembrie – ora 09:00 se va incepe vaccinarea celor din prima line a luptei cu COVID-19, in Bucuresti. Apoi peste o ora se va da startul si in celelalte noua spitale care au primit vaccinul. Asadar incepe o noua etapa, sa vedem unde ne va ducea ea in noul an. Lumea s-a cam obisnuit cu pandemia, nu o mai ia in serios – nu neaparat pentru ca nu crede in ea, ci pentru ca o considera deja dupa un an, noua relitate in care trebuie sa traim.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.