TOP 10 tari din Europa mai sarace ca Romania

Stim cu totii ca Romaniai este mereu in TOP 3 cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, iar ca metoda de masurare se ia de obicei GDP per capita, adica PIB-ul pe cap de locuitor [ in limba romana ]. Noi o sa luam insa toata Europa la purificat si o sa vedem ca exista cel putin 10 tari mai sarace din acest punct de vedere [ al venitului pe cap de locuitor ]. Incredibil, dar adevarat! Inainte sa trecem la acest clasament, hai sa facem si cateva analogii legate de tara noastra. Stiati ca Romania are PIB-ul asemanator cu cel al Portugaliei? Da, dar cand faci socoteala pe cap de locuitor, al lor este dublu fata de al nostru!

TOP 10 tari din Europa mai sarace ca Romania

Deci ca sa incepem cu cea mai apropiata tara la venit pe cap de locutor cu Romania, anuntam locul 10: Bulgaria. Bulgarii au PIB per capita 9.272 USD, fata de noi care avem 12.301 USD. Vecinii nostri maghiari, codasi si ei in TOP-ul UE sunt cu o treapta mai sus, cu 16.161 USD pe cap de locuitor. Dar sa revenim la codasii Europei, pe locul 9 avem Muntenegru cu 8.844 USD, iar aici ar intra cea mai mare parte a fostelor tari din componenta Iugoslaviei. Pe locul 8 avem Serbia, pe 7 Belarus. Stai sa vezi ce o sa pateasca astia daca nu se linisteste treaba cu alegerile presedintelui.

Pe locul 6 la PIB pe cap de locuitor in Europa avem Macedonia de Nord, o tara noua cu un nume si mai nou. Pe locul 5 urmeaza Bosnia si Hertegovina, va ziceam mai devreme despre fosta Iugoslavie. A venit si randul Albaniei, care este pe locul 4, iar acum sa vedem fruntasii [ mai exact codasii Europei, TOP 3 cele mai sarace tari ]. Locul trei si coronita il castiga Kosovo – aici chiar nu avem ce comenta, stim cu totii dezastrul prin care au trecut. Pe locul doi, vicecampion al saraciei este sora noastra de la est, Republica Moldova. Iar cea mai saraca tara din Europa este Ucraina. Incredibil daca te gandesati la cat de mare si bogata este tara vecina, la mintea cocosului daca te gandesti la Rusia si ce face ea in tara Ucraina.

Ca sa inchei insa pe un ton optimist, Romania este fruntasa cand vine vorba de cresterea PIB-ului pe cap de locuitor in Europa, dar si in lume.  Avem o crestere de 7,58%, fiind depasiti in lume doar de Libia si Guineea. Ca sa va faceti o idee, China e pe locul 10 cu doar 6,3%, iar Germania pe locul 104 cu o crestere minuscula de 1,8%. Cel mai rau sta in Europa Elvetia, care e pe minus cu -0,02%! Adica peste 10 ani daca o tinem tot asa, cine stie unde ajungem. Urmatorul articol va fi despre venitul net mediu al romanilor. Aici sa te tii cu mainile de cap!

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.