Turcia si Grecia la un pas de conflict

Criza energetica aduce Grecia si Turcia la un pas de conflict, asta dupa ce pe de o parte turcii au inceput sa foreze in apele teritoriale disputate cu alte tari, inclusiv cu Romania. Pe de alta parte grecii au decis sa-si extinda apele teritoriale, asa ca evident ca s-a ajuns la frictiuni intre cele doua state NATO. Grecia are de partea sa Uniunea Europeana, ceea ce-i da ceva curaj, turcii sunt doar membri ai Aliantei Nord Atlantice, dar si prieteni buni cu rusii. Asadar ce va iesi de aici? Nimic bun spun observatorii politici, pana si Donald Trump a intervenit in disputa, sa vedem cine cedeaza.

Turcia si Grecia la un pas de conflict

Pe de o parte Grecia a facut doar declaratii, Turica a facut pasi spre exploatari de gaze in Mediterana si Marea Neagra. Ambele foraje sunt in zone disputate, asa ca teoretic ei sunt cei care inflameaza sitiatia. Presedintele Erdogan s-a aratat impaciuitor in discutia cu Trump, aratandu-si disponibiliattea pentru tratative. Evident ca asta nu este in concordanta cu faptele, mai ales ca turcii vor sa se apuce de forat, ba mai mult stiindu-se cu musca pe caciula, o fac in prezenta navelor de razboi proprii.

Grecii si-au luat aliat Egiptul cu care a semnat recent un tratat cu privire la ”Zonele Economice Exclusive” iar Turcia a semnat cam acelasi lucru dar cu Libia. De unde provin problemele? De la insulele grecesti pe de o parte si de la prezenta turceasca in Cipru pe de alta parte. In Marea Neagra sunt iarasi probleme, Turica avand pretentii inclusiv al zone ce cel putin teoretic apartin Romaniei si Bulgariei. Un exemplu este insula Lesbos, care aprtine Greciei, dar se afla la cativa kilometri de Turcia in Marea Egee.

Avand in vedere ca toti au nevoie de gaze, iar criza energetica este acuta, au aparut si problemle, Grecia avand suportul neconditionat al Uniunii Europene. Poate ca acum se vor gandi de doua ori la Grexit. Chiar nu stim cum vor evolua lucrurile, avand in vedere ca niciuna din tari nu vrea sa dea inapoi la capitolul pretentii. Indiferent de deciziile d emoment, tensiunile vor ramane si cu siguranta vor reapare cu prima ocazie.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.