27 august – Ziua independentei Republicii Moldova

Azi pe 27 august in anul 1991, Republica Moldova si-a declarat independenta fata de Uniunea Sovietica, zi pe care o sarbatoresc de atunci in fiecare an. Evident ca acum din cauza pandemiei nu vor mai fi adunari populare, concerte in aer liber, etc. Dar este oare cu adevarat Moldova independenta? Oare prezenta armatelor rusesti in Transnistria inseamna ceva? Stiu ca este mereu prilej pentru unionisti sa-si reafirme idealurile, asta chiar daca Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta fratilor de peste Prut. A nu se uita ca atunci era sef pe tarlaua noastra Ion Iliescu, comunist si prorus convins. A mai fost si un Pod de flori, de fapt vreo patru au fost, dar fara de folos.

27 august – Ziua independentei Republicii Moldova

Spre minunarea unora, primul Pod de flori a avut loc in 1990, pe 6 mai. Adica inainte ca Moldova sa-si declare independenta. A fost mai mult o initiativa romaneasca, au participat peste 1,2 milioane de persoane. Chiar si al doilea Pod de flori a avut loc inainte ca moldovenii sa se desparta definitiv de rusi, adica pe 16 iunie 1991. Nu stiu de ce dar eu pun in aceiasi oala podurile cu razboiul din Transnistria. De ce? Pai pe 2 septembrie 1990 avem o alta tara independenta: Republica Moldovenească Nistreană. Adica fix la 4 luni din ziua in car eromanii au redescoperit Moldva ca sora mai mica.

Pe 25 august aceasta Republica Moldovenească Nistreană isi declara independenta. La doar 2 zile urmeaza si actuala Republica Moldova. Apoi moldovenii – aici clar ca intri in ceata, nu mai stii la care te referi, la cei din Romania, din Republica Moldova sau aia din Transnistria! – cer ajutor Rusiei pentru rezolvarea problemei. Ce urmeaza? Primele ciocniri dintre moldoveni si militari rusi si ucrainieni [ aici poate e ceva de comentat la situatia actuala a Ucrainei in conflictul cu Rusia! ]. Finalul a fost tragic pentru moldoveni, au ramas independenti dar cu o enclava ruseasca pe teritoriul lor, o economie ce se afla pe ultimul loc in Europa, mai mult de jumate din populatie plecata la munca in strainatate, coruptie, etc. Dar cu toate astea, sa le uram vecinilor [ fratilor ] nostri de la est de Prut: La Multi Ani!

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.