Venit minim, pentru cei care nu au muncit nicio zi

Visul oricui este sa iasa la pensie, doar ca unii nu au muncit nicio zi, oare ei primesc ceva de la statul ( roman )? Stiu cazul unei profesoare de 83 de ani care primeste o pensie de 2500 de lei, dar a muncit peste 30 de ani. Pentru a pensiona in Romania trebuie sa ai pe cartea de munca – vorba vine, ea s-a desfiintat, o vechime de minim 15 ani. Sa zicem ca te apuci de munca pe la 25 de ani, daca ai cei 35 de ani necesari pentru o pensie integrala, ai avea doar 60 de ani, pana la 65 mai trebuie sa astepti pensionarea. Dar statul s-a gandit la un venit minim garantat pentru batrani, indiferent ca au muncit sau nu.

Venit minim, pentru cei care nu au muncit nicio zi

Daca ai avea stagiul minim de 15 ani si ai ajuns la 65 de ani, vei primi o pensie egala cu 45% din salariul minim brut pe tara, adica din 3000 de lei in anul 2023. Asta ar veni in jur de 1350 de lei, o suma cu care nu prea te poti intretine. La cursul de azi al EURO ar fi 270, echivalentul salariului minim net de acum cativa ani. Dar daca nu ai fost o singura zi angajat cu acte in regula, vei primi totusi un ajutor social, ca in tarile civilizate? Uite ca s-au gandit si romanii sa faca asta, sa le dea 1125 lei, cu 225 de lei mai putin decat celor ce au muncit 15 ani.

In Romania munca nu prea este incurajata, cel putin nu cea cu acte, cei care primesc banii in plic, asa zisa munca la negru este in floare. De ce? Tocmai pentru ca nu ai beneficii atat de mari incat sa iti doresti sa fii angajat legal. Altii amana de la luna la luna sau de la an la an plata impozitelor: 25% la pensie si 10% la sanatate. DA, ai de dat un sfert din baniii castigati daca vrei sa primesti o pensie. Sa vedem cum se calculeaza pensia, in functie de contributia la stat, timp de 35 de ani, si cazul celui ce s-a angajat la 20 de ani si a muncit 45 pana la varsta de pensionare.

Luam calculul din ziua de azi, cu 25% din 3000 de lei, adica da tot salariul sau pentru mai bine de 11 ani. Ca sa-si recupereze banii ar trebui sa traiasca minim pana la 76 de ani, doar ca speranta de viata in Romania este de 72,9 ani. Deci statul castiga in medie contributia pe minim 3 ani de la fiecare roman care contribuie. OK, sunt unii care traiesc 90 sau pana aproape la 100 de ani, dar este evident ca staul castiga, pentru ca noi am presupus ca pensionarul primeste toata contributia, dar nu e asa, primeste un procent din salariul sau.

Punctul de pensie este in 2023 1785 de lei, adica in functie de punctajul obtinut, vei putea calcula pensia ta. Cuantumul pensiei se determină prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Undeva iesi la 80% din salariul avut, tu dai 700 de lei pe luna si primesti 1785 de lei, de 2,5 ori mai mult. Asta daca ai stagiul complet, iar veniturile declarate sunt peste salariul minim.. Altfel cum am zis mai sus, primesti fara sa dai un ban la pensii ( CAS ) 1125 lei. Echitabil? Mie nu mi se pare, dar voua?

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.