15.000 de euro de la stat pentru eficientizarea energetica a locuintei

Un nou program al Ministerul Mediului da posibilitatea romanilor care vor sa-si monteze panouri solare sau alte sisteme de imbunatatire a aportului energetic prin metode nepoluante, sa economiseasca pana la 60% din valoarea acestora, fara a depasi suma de 70.000 de lei. Asadar daca vrei sa ai energie gratis pe timp de vara, sau apa calda, nu ai decat sa te inscrii in acest program. Evident ca sunt si alte conditii, cum ar fi cresterea cu cel putin a unei clase energetice a imobilului pentru care se solicita aceste sume nerambursabile. Cine poate primi acesti bani? O persoana fizica cu domiciliul in Romania care este proprietar/coproprietar al unui imobil din tara.

15.000 de euro de la stat pentru eficientizarea energetica a locuintei

Pe langa cerintele de mai sus, proprietarii de locuinte care solicita sume nerambursabile cuprinse intre 40.000 si 70.000 de lei de la stat, mai trebuie sa fie cu toate sumele datorate statului achitate la zi, adica fara restante la bugetul local sau la cel de stat. Acesta este cel de-al treilea proiect initiat de Ministerul Mediului legat de eficientizarea energetica a locuintelor. Lista de cheltuieli eligibile este destul de lunga, amintim doar cateva: lucrarile de reabilitare termica [ izolare termica a locuintei, inlocuirea tamplariei, etc. ], modernizarea alimentarii cu apa calda a imobilului, panouri solare, etc.

Un punct forte al acestei initiative este faptul ca puteti cere bani inclusiv pentru repararea tevilor, dar si pentru a schimba instalatia de iluminat a casei dumneavoastra. Tineti cont insa ca va trebui sa cresteti macar cu un punct clasa energetica. Evident ca inlocuirea tuturor becurilor clasice cu cele cu led s-ar invadra la aceasta cerinta. Daca se obtine o economie de energie puteti monta inclusiv senzori de miscare/prezenta, ceea ce evident va aduce multe imobile in secolul XXI.

Pana si jaluzele inteligente va puteti monta, dar cum ziceam mai devreme, va trebui sa aveti acei 40% din surse proprii. La plafonul minim de 40.000 de lei inseamna ca ar trebui sa contribuiti cu aproape 27.000 de lei. Ca de obicei nu se adreseaza celor care nu au bani. Nu mai zic cum ar fi la cheltuieli care sa va aduca gratuit 70.000 de lei de la stat. Alta treaba este faptul ca puteti sa faceti un credit care sa acopere partea voastra de cheltuiala, ceea ce deja mareste numarul celor ce-si pot permite o astfel de investitie. Mai multe detalii gasiti pe site-ul ministerului si in Monitorul Oficial.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.