Alegeri prezidentiale in Republica Moldova – 2020

Azi Republica Moldova are alegeri pentru functia de presedinte, primul tur. Evident ca va castiga Igor Dodon, urmat de Maia Sandu – desi s-ar putea sa ma insel, dar ar fi prima data cand evaluez gresit politica de peste Prut. De inselat nu ar fi greu, am mai gresit si la previzunile legate de Piedone, care a iesit primar la sectorul 5.  Asadar dupa prezenta la vot, dupa cateva exit-poll-uri ale unor organizatii independente, rezulta clar ca va castiga alerile din primul tur Iogor Dodon. Ploaia da si ea batai de cap alegatorilor, iar diaspora sta la coada ca sa poata impiedica socialistii sa ajunga iarasi la putere absoluta in Moldova.

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova – 2020

In Cahul au votat deja peste 20.000 de oameni la ora 14:00, oras unde este evident ca vor castiga socialistii, indiferent de ce vrea Chisinaul. Prezenta la vot este mai mica decat in 2016, iar la Nisporeni si Balti lumea nu se inghesuie la urne. UTA Gagauzia este fruntasa pe tara, Orheiul este si el in topul regiunilor unde se voteaza de zor. Probabil ca in sear aceasta la inchiderea urnelor vom asista la primul exit-poll oficial. Eu cred ca Igor Dodon va depasi pragul de 40%, cel putin in zonele in care PSRM-ul domina politica locala.

La Orhei s-a trecut de 20% prezenta la vot, iar la Bucuresti moldovenii au facut cozi de peste 100 de persoane, pentru a-si vota presedintele. Aici cu siguranta va castiga Maia Sandu – cel putin teoretic. au fost semnalate si nereguli, autocare cu alegatori, mituirea alegatorilor – in acest caz deja politia a facut arestari. Cat va dura sa votezi la Bucuresti este greu de spus, pentru ca se intra cate 3, se ia temperatura si se da dezinfectant.

Evident ca la turul doi situatia se poate schimba, pentru ca evident cei care vor vota cu Dorin Chirtoaca, Andrei Nastase si alti asa zisi pro-europeni vor alege Maia Sandu. Dar nici pro-rusii nu stau mai rau, avand si ei masa lor electorala. Daca adaugam fraudele din Transnistria, sasele lui Dodon cresc considerabil. Iar diaspora nu prea are unde vota. Dar sa nu ne pripim, discutam dupa ora 22:00 despre rezultatele finale la alegerile din Moldova.

Actualizare 24:00 – Igor Dodon – 35,79%, Maia Sandu – 32,241%, Renato Usatîi – 16,86%, Violeta Ivanov – 7,24%, Andrei Năstase – 3,23%, Octavian Ţîcu – 2,01%, Tudor Deliu – 1,49%, Dorin Chirtoacă – 1,14%. Adunand Dodon + Usatîi  obtinem peste 52%, deci la turul doi daca nu se va vota intr-un procent mai mare, avem deja un castigator.

Actualizare 02:30 – Maia Sandu l-a depasit pe Igor Dodon, Maia Sandu a obținut 34,7%, iar Igor Dodon – 33,8%. Din pacate pro-europenii inca nu au trecut de pragul de 50%. Recunoastem ca ne-am inselat la pronostic, dar procentul de 17% a lui Renato Usatîi ridica la aproape 50%  voturile de stanga.

Actualizare 03:00 –  Mai Sandu a trecut de 35% din sufragii, Dodon in scadere la 33,5% iar Usatîi este la 16,9%. Au fost centralizate 99% din voturi, diaspora a ridicat mult procentul Maiei Sandu.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.