Stiu ca poate multi nu au la inima Bucurestiul, nici eu nu pot sa zic ca desi sunt nascut si crescut acolo, am numai cuvinte de lauda despre el, dar totusi, hai sa-i cunostem istoria si trecutul, eu zic ca merita. Azi o sa va zic pe scurt despre provenienta numelor unor cartiere din Bucuresti, sunt sigur ca multi nu ati stiut aceste informatii, altii poate le stiau si se vor bucura sa le gaseasca si aici. Am pus de la inceput patrtea I, pentru ca sunt sigur ca vor urma si alte articole pe teme legate de istoria capitalei nostre. Eu de exemplu m-am nascut in Drumul Taberei, iar numele vine de la faptul ca aici in 1821 Tudor Vladimirescu si-a asezat tabara. Parea destul de usor de intuit, nu-i asa?
Bucurestiul de alta data – partea I
Daca nu am inceput in ordinea alfabetica, am sa trec de la cartierul in care m-am nascut, la echipa de fotbal – cea de suflet: Rapid. Cu totii sitim ca stadionul este in Giulesti, dar de unde vine numele? De la boieri care au stapanit aceste locuri, Julestii. Iar pentru ca evident avem o gramada de stelisti, care-si au cantonamentul in Ghencea, ei bine numele vine din perioada fanariota, cand seful aranutilor era Ghenci-aga. Atunci a fost ridicata si biserica din zona, care era evident a Ghencei.
Numele cartierului Balta Alba este putin mai derivat, in ideea ca aici era o vararie, care se umplea cu apa cand ploua si devenea de culoare alba. Amanuntele nu sunt tocmai placute, asa ca nu va spun cine era ingropat aici pe vremea lui Caragea. In schimb am sa va spun de unde vine numele cartierului Baneasa, ca e destul de simplu: de la nevasta banului Dimitrie Ghica. Asa am ajuns la un cartier cu nume curios, Berceni. Pe vremea mea ii zicea zonei BIG-Berceni, pentru ca era acolo un mare magazin. Ei bine, numele se trage de a un maghiar, Miklós Bercsényi.
Conducatorii nostri au stabilimentul la Cotroceni, numele i se trage de la o expresie arhaica, a cotroci – adica a scotoci. Cam ce fac liderii nostri cu buzunarele noastre, ne cauta mereu de bani. Cine nu ma crede, poate consulta cu placere in DEX, sa se asigure ca nu umblu cu cioara vopsita. In dictionarele mai vechi de prin anul 1939 exista si varianta de a acoperi.
Sper ca primele cartiere v-au deschis apetitul de a cunoaste istoria Bucurestiului, iar cine nu are rabdare pana la urmatorul articol, poate cauta pe internet aceste informatii, se gasesc cu usurinta. Eu doar am vrut sa va deschid apetitul de cunoastere,