Desi toti expertii ne anuntau ca in 2021 pretul imobilelor vor fi in scadere anul acesta, uite ca cel putin daca vorbim de orase mari precum Bucuresti sau Cluj, pretul unui imobil – apartament, casa sau spatiu comercial – a crescut. Chiar daca s-au inregistrat cresteri timide la inceput de an, de doar cu 1,5% – trendul este unul ascendent. Poate ca in anumite zone au scazut chiriile, desi din ce stim noi, inca sunt mari si nu se vede ca multi au plecat sau ar fi trebuit sa plece din Bucuresti pe fundalul pandemiei. Cea mai mica crestere au fost la apartamentele vechi, de doar 0,6%, dar cele noi au crescut la peste 1.418 euro pe metru patrat.
Pretul imobilelor in crestere in 2021
Daca luam in calcul valoarea de 1.418 euro pe metru patrat, o garsoniera de 33 m² ar costa peste 40 de mii de euro, ceea ce nu este departe de adevara. Fac nota discordanta apartamentele din zone rezidentiale din afara Bucurestiului, cum ar fi Militari Rezidence si altele asemanatoare. Doar ca acolo desi se psune ca avem asfalt, el nu prea este si cele 10 minute pana la gura de metrou se fac cu masina nu pe jos. Cum acele apartamente se dau la rosu si mai trebuie sa dai bani pe renovare, ajungi repede de la 30 de mii la peste 40, fara sa mai socotim mobila.
Legat de anunturile imobiliare d ela noi am doua observatii de facut [ legate de Bucuresti ]: 1) sa nu le mai dea voie sa scrie ca e vorba de capitala, daca de fapt vorbim de judetul Ilfov [ gen Chiajna sau Rosu ]. A doua chestie e legata de poze, sa puna poze reale, din apartament, ca sa nu bati drumul degeaba, sa descoperi ca nu sunt prize, peretii trebuie nu doar varuiti dar si reparati, nu ai macar chiuveta la bucatarie, etc.
Orase unde pretul apartamentelor a crescut: Brasov, Iasi, Timisoara, Constanta si evident cu cele mai mari cresteri avem Bucurestiul si Clujul. Ma gandesc deja ca pretul casei mele de la tara ar trebui ajustat, sa nu ma trezesc ca degeaba acumulez ceva bani si nu pot cumpara nimic cu ei.