Curiozitati din si despre Bucuresti

Cu totii stim povestile despre Bucuresti, gen a fost numit asa dupa numele ciobanului Bucur, a fost primul oras din lume iluminat cu petrol lampant sau ca avem a doua cladire ca marime din lume – vizibila de pe luna, Casa Poporului. Dar sunt si lucruri mai putin cunoscute despre capitala Romaniei, pe care o sa le dezvaluim aici. Hai sa aflam ceva ce multi ar fi trebuit sa stie, ma refer la generatiile mai in varsta: in anul 1979 Bucurestiul avea 8 sectoare, nu ca azi doar 6. Sectorul 1 a inghitit si sectorul 8, iar 2 si 3 s-au contopit in ceea ce azi cunoastem ca sectorul doi.

Curiozitati din si despre Bucuresti

Sectoarele Bucurestiului au fost infiintate in anul 1968, pana atunci neexistand o astfel de organizare. O sa-ti vina sa razi, dar pe langa raioane si plasi, existau si culori. Dar daca o sa-ti spun ca in Bucuresti am avut nu unul, nici doua sau trei ci sase Arcuri de Triumf, ai sa zici ca nu crezi, nu-i asa? Ei bine, actualul Arc de Triumf nu este nici macar primul, desi primul a fost construit tot pe bulevardul Kiseleff in anul 1846. Motivul? Venirea in viitoarea capitala a Romaniei a domnitorului moldovean Mihail Sturdza. Al doilea a fost construit in cinstea victoriilor lui Carol I in Razboiul de independenta, dar a fost amplasat pe Dealul Mitropoliei si era din lemn. Un an mai traziu, in 1878 s-a ridicat in Piata Victoriei un Arc de Triumf, monument in cinstea castigarii Independentei micului stat Romania.

Actualul Ard de Trimumf a fost construit in anul anul 1935 si finalizat un an mai traziu. Acesta a fost amplasat pe locul unde in 1922 a fost un alt arc, construit in cinstea incoronarii regelui Ferdinand. Doar ca s-a cam degradat si oricum nu fusese terminat la timp – chiar si atunci eram obisnuiti cu asta!

Calea Victoriei a fost de fapt Drumul de lemn si a fost prima strada din Bucuresti! Da, ai ghicit, era pavat cu lemn. Tot de atunci dateaza si Podul Mogosoaiei, construit evident tot din lemn. Iar primul semafor din capitala a fost montat in anul 1929, evident tot pe Calea Victoriei.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.