Dan Andrei Aldea  – viata si opera unui bucureștean

Cand l-am descoperit pe Dan Andrei Aldea nici macar nu-i stiam numele intreg, dar deja aflasem ca este nascut in martie cu ceva ani inaintea mea, adica in 1950 pe 9 – eu fiind pe 8, cu o zi mai devreme ( cine stie, poate parintii s-au temut de data de 8 martie si l-au trecut o zi mai tarziu ). cei tineri poate ca nici nu au auzit de formatia Sfinx, din a carei componenta au facut parte si Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu si Cristian Valica iar mai tarziu mai cunoscutul Sorin Chifiriuc care a tot cantat cu formatii de renume din sfera rock-ului romanesc.

Dan Andrei Aldea – viata si opera unui bucureștean

Dan Andrei Vladimir Aldea” pe numele sau complet, mi-a captat atentia cu versurile melodiei Om bun, nu auzisem si nici macar nu am mai avut ocazia sa aud: da-ne o coaja si nu ne goni, iar cand acum cativa ani am auzit ca a revenit in Romania dupa un lung pelerinaj prin Germania ( si Belgia), mia crescut inima de bucurie. DA, acum a ramas doar prin muzica sa printre noi, ne-a parasit in 2020 pe 18 ianuarie.

O voce superba, Dan Andrei Aldea este absolvent de Consrvator, a reust sa intre de doua ori la facultate, pentru ca dupa prima reusita a studiat chitara si a cantat cu formatia Sfinx, asa ca a fost nevoit sa mai dea odata examenul de admitere – fiind evident exmatriculat din cauza absentelor. Probabil ca nu noi trebuia sa scriem despre el, in ipostaza de bucurestean, ci cei de la site-ul special dedicat muzicii. Asta e viata, cineva isi mai aduce aminte de tinerete, de voci de aur – pentru ca la televiziuni nu-si mai gasesc locul de mult.

Din pacate pentru noi, in 1981 Dan Andrei Aldea a reusit sa plece din tara pentru un concert in Belgia si pe aici ti-e drumul neica, a ramas in occidentul luxos si ademenitor. Apoi s-a mutat in Germania, iar la final s-a mutat inapoi acasa, in Romania. La doar 69 de ani ne-a parasit iar, de data asta pentru un Regat – cel al Cerului. Eu ma bucur ca a fost unul din primii cantareti de care am auzit in tineretea mea, nici nu mai stiu daca la radio sau la cenaclul Flacara, poate la un concert rock cu Sfinx – o sa vorbim cumva intr-un articol si de mostenirea acestei formatii, dar cu alta ocazie.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.