Noi bucurestenii ne laudam mereu orasul si-l dezmierdam cu Micul Paris, dar oare cati stiu de ce i se zicea asa? Acest dezmierd a inceput sa apara prin anul 1900, iar evident ca dupa 1980 deja nu mai aveai cum sa-l compari cu metropola franceza. Multi cred ca doar arhitectura pe pana in 1940 a atras aceasta denimire, desi evident ca noi nu aveam nimic care sa rivalizeze cu Trurnul Eiffel, construit inainte de 1900 [ mai exact contructia a inceput in anul, 1887 si a fost finalizata in 1889 ]. Perioada coincide cu cea in care ilustii nostri predecesori erau cunoscuti la Paris, iar moda bucurestenilor era asemanatoare cu cea din capitala Frantei.
De unde vine numele de „Micul Paris” dat Bucurestiului
Evident ca cei care au banuit ca arhitectura Bucurestiului i-a atras porecla de Micul Paris vine de la cladirile sale, au avut in mare parte dreptate. Centrul orasului, incarcat de istorie, inca mai aduce aminte de acele vremuri, cu ale sale cladiri in stil renascentist, dar si cu vile in stil Second Empire, pe care le mai vedem si astazi daca avem noroc. Dar nu acestea au dat numele atat de placut auzului nostru astazi, ci atmosfera din oras. Probabil ca nu va este straina opinia lui Eminescu si nici versurile „ai nostri tineri la Paris”. In plus pe strada auzeai daca nu neaparat vorbindu-se franceza, cel putin o limba stalcita care aducea cu ea. De atunci avem acel furculision si lingurision, de care radeau atunci atat de mult cei care remarcau asta la bucuresteni.
Caragiale a surprins destul de bine atmosfera, auzeai doar mon cher, iar doamanele erau madamme. Azi am dat-o pe engleza, ce s-ai faci, romana nu prea e la moda nici acum. Cel putin aia vorbita corect. Iar daca nu aveam Turnul Eiffel, aveam propriul nostru Arc de Triumf. Arhitectura Bucurestiului nu era amestecul hidos de azi, va las mai jos doar o poza cu Palatul CEC, ca sa intelegeti ce zic. Cine a dat numele de Micul Paris nu se mai stie, dar candva era un oras modern, cel putin pentru zona noastra balcanica.