În Japonia nu există Ziua Profesorului.

Într-o zi l-am întrebat pe colegul meu japonez, profesorul Yamamota:
– Când în Japonia se sărbătorește Ziua Profesorului, cum o întâlniți?
Surprins de întrebarea mea, mi-a răspuns:
Nu avem Ziua Profesorului. Auzind răspunsul lui, nu știam dacă să-l cred sau nu. Un gând mi-a trecut prin minte: „De ce într-o țară în care economia, știința și tehnologia sunt dezvoltate este atât de lipsită de respect față de profesor, munca lui?”.

Odată, după muncă, Yamamota m-a invitat să-l vizitez acasă. Din moment ce locuia departe de școală, am luat metroul. La „ora de vârf” seara vagoanele metroului erau supraaglomerate. După ce m-am ghemuit cumva, statea, apucând cu fermitate balustrada. Deodată, un bunic, care stătea lângă mine, mi-a oferit un loc. Neînțelegând o atitudine atât de respectuoasă din partea unei persoane în vârstă, nu am putut accepta propunerea sa, dar a fost persistent, am fost forțat să mă așez. După ce am părăsit metroul, l-am rugat pe Yamamota să explice ce făcuse aksakal. Yamamota a zâmbit și arătând spre insigna mea de profesor, a spus:
– Acest bătrân a văzut semnul tău de profesor și, în semn de respect pentru statutul tău, a renunțat la locul lui.

Deoarece era prima dată când mergeam în vizită la profesorul Yamamota, era incomod să merg cu mâna goală și am decis să cumpăr un cadou. Mi-am împărtășit gândurile cu Yamamota, el m-a susținut și a spus că există un magazin pentru profesori în față, de unde poți cumpăra bunuri la prețuri reduse. Din nou nu mi-am reținut emoțiile:
– Beneficiile sunt oferite doar profesorilor? Am întrebat.
Confirmându-mi cuvintele, Yamamota a spus:
– În Japonia, un profesor este cea mai respectată profesie, cea mai respectată persoană. Antreprenorii japonezi sunt foarte fericiți când profesorii vin în magazinele lor, ei consideră că este o mare onoare pentru ei înșiși.

În timpul șederii mele în Japonia, am văzut în mod repetat cum japonezii respectă enorm profesorii. Sunt locuri separate pentru ei în metrou, magazine separate sunt deschise pentru ei, profesorii nu stau la coadă pentru un bilet pentru orice tip de transport. De ce să aibă nevoie profesorii japonezi de o Zi a Profesorului când fiecare zi din viața lor este ca o sărbătoare?
Repovestind această poveste, îmi doresc din tot sufletul ca societatea noastră să crească la un asemenea nivel, la o asemenea atitudine față de profesor, iar profesorii să fie demni de un rang atât de înalt!”

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.