Mosii de iarna

Am zis noi ca e vremea sa mai facem ceva si pe alte subiecte, de exemplu sa va spunem ce sunt Mosii de iarna, ca asa cum stim, la inceputul lunii martie sunt babele, dar dupa ele urmeaza mosii astia. Dar culmea este ca de fapt nu e asa, sarbatoarea bisericeasca este pe 14 februarie, ai sa zici ca de fapt este Sfantul Valentin la vestici, dar la noi e putin altfel, nu-i asa? Si ca sa te incurc si mai tare, sa stii ca exista si Mosii de vara! Dar sa revenim la luna februarie si sa va zicem ca aceasta sarbatoare bisericeasca mai este cunoscuta si drept „Sambata mortilor”. Acum deja se leaga poza din articol cu evenimentul, nu-i asa?

Mosii de iarna

Asa ca sa fie bine pentru toata lumea, am deschis rubrica despre credinta pe site,  care desi nu cred ca va fi o chestie permanenta, cu siguranta ca in timp s evor strange cateva sute de articole. Acestea vor putea fi citite pentru a va informa mai bine despre un subiect sau altul, evident din zona asta religioasa. A, ca sa ne intelegem: noi facem o deosebire intre credinta, traditii bisericesti, preoti si divinitate. Ultima este cred eu cea mai importanta, fie ca o intelegm noi sau nu. Restul tine de alte chestii, dar despre asta o sa discutam cu alta ocazie, sa revenim la mosii de iarna, ca despre asta era vorba.

Acum sa ne intelegem, sunt mai multe sambete ale mortilor peste an, sunt sapte la numar si Mosii de iarna sunt de fapt deschiderea acestui drum de pomenire a celor dragi. Asadar fie ca esti sau nu credincios, este bine sa-i pomenesti pe cei dragi care nu mai sunt. O coliva nu strica, va zic eu! Este evident un simbol, ca mai toate obiceiurile astea din ziua de azi. Eu zic sa va ganditi la acel simbol si nu la popa ala gras care va ia banii cu orice ocazie. Este si el un angajat, la fel ca si profesorul sau lucratorul de la banca. Doar ca-si da el mai multa importanta, atat.

Stiti ca urmatoarea sarbatoare mare sunt Pastile, asa ca va urma un post – pe care va recomand sa-l tineti pe tot daca puteti, sau macar cat puteti. Ajuta spiritual si daca nu sunteti credincios ajuta la sanatate. Nu zic post negru, ca mai mergi si la munca, dar fara carne zic eu ca se poate. Fii si tu vegan macar o saptamana, ca nu ai ce pierde! Acum am sa va zic de unde vine denumirea asta de mosii de iarna. Pai evident ca sunt iarna si este vorba se mosii si stramosii nostri. Ai prins deja ideea, nu-i asa? Cu alta ocazie o sa vorbim despre Mosii de vara [ sambata dinainte de Rusalii ].

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.