Cinci partide in Parlamentul Romaniei

Chiar daca numaratoarea merge destul de greu, rezultatele partiale ne arata ca in Parlamentul Romaniei vom avea doar 5 partide: PSD, PNL, USR-PLUS, AUR si evident nelipsitul UDMR. Teoretic PSD-ul ar trebui sa fie prima optiune la propunerea unui prim-ministru, avand la dispozitie 10 zile sa formeze un guvern si sa gaseasca o majoritate parlamentara care sa-l sustina. Cu 30% din voturi si ceva in plus la redistribuire, tot ar mai avea nevoie de aproximativ 18% ca sa ajunga la guvernare. Dar ei au spus ca nu vor, dar propun totusi premier. Cine s-ar alia cu PSD-ul? Evident UDMR-ul, care a fost la guvernare mai mereu. PNL-ul ar vrea, dar nu are motive/scuze, asa ca va trebui sa se abtina.

Cinci partide in Parlamentul Romaniei

Fara sustinerea PNL-ului, PSD-ul ar avea nevoie de UDMR si USR-PLus, doar ca ultimii si-ar taia craca de sub picioare, deci merita sa pierdem cele 10 zile sau sa mergem direct la PNL si propunerea lor pentru sefia guvernului. Ei cu cine s-ar putea alia? Pai in primul rand cu USR-ul, doar ca nici lor nu le prea ajung voturile. Ramane ca de obicei optiunea de rezerva, UDMR-ul. AUR a promis ca nu se aliaza cu nimeni, dar ar putea sprijini un guvern, daca primeste ceva la schimb.

Teoretic suntem cam in groapa cu rezultatul asta, nicio grupare in afara de PSD + PNL nu are cum sa faca o alianta mai „scurta” de doua partide. Asa se intampla cand poporul nu prea e unit in vot si iese o harababura la alegeri. Evident ca vor mai fi ceva locuri la minoritati. Independenti nu prea avem, deci va fi o guvernare grea, va zic eu. Nu stiu de ce dar mereu la noi e greu sa faci un guvern, nu mai zic sa fie unul format dintr-un singur partid, cu sustinerea parlamentara suficienta ca sa se poata zice ca a guvernat exact asa cum a vrut. Stiu deja zicala, am avut puterea dar nu si guvernarea, sau invers, ca oricum e tot aia.

Sincer ma si mir de ce avem asa de multi parlamentari, daca oricum nu fac nimic, se aliaza care cu cine poate si face fix zero pentru tara asta, fiind nevoie mereu de schimbari legislative, care nu rezolva de fapt nimic. A, au totusi o sarcina grea: sa-si mareasca mereu salariile si drepturile banesti, mai dau o lege de pensie speciala, ca de acum pana si George Simion are dreptul la o pensie de parlamentar. Nu-i asa ca e fix ce si-a dorit poporul?

Partid Mand. Voturi %

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

0 1.701.561 29,89%

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

0 1.457.420 25,6%

ALIANȚA USR PLUS

0 873.541 15,35%

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR

0 507.246 8,91%

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA

0 346.421 6,09%
News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.