Am fost pus de viata de doua ori sa stau cu chirie, iar experientele nu au fost tocmai placute. Asa ca stau si ma intreb, oare ce e mai bine, sa stai la casa ta sau sa dai banii altora. Iar in Bucuresti chiriile nu sunt tocmai mici, o garsoniera mai buna sau un apartament incep de la 250 de euro in sus. Adica fix cat e salariul minim pe economie, iar daca te afli in situatia asta ingrata, de a fi singur si sa ai salariul asta, sansa ta este doar sa inchiriezi o camera intr-un apartament mizer din Bucuresti pentru 5 sau 6 sute de lei lunar. La acre se adauga evident si intretinerea.
Cu chirie sau proprietar, cum e mai bine?
Deci sa ne intelegm de la inceput, discutam doar cazul celor din Bucuresti, nu discutam de alte orase din provincie. Parere personala: decat sa stai cu chirie, mai bine proprietar! Ramane sa ai si cum sa treci de la un statut la altul. Ce pierzi ca proprietar: mobilitate! Atat. La bani de multe ori iesi mai ieftin cu rate la casa decat sa stai cu chirie. Plus ca nu te mai da nimeni afara, dar evident te ocupi singur de reparatii. Dar am vazut destule cazuri cand proprietarul lasa in sarcina chiriasului sa-si repare geamurile de exemplu. Nu mai zic partea cu mobilierul.
Asadar daca ai cum sa faci rate pe 30 de ani, recomand sa iti cumperi o garsoniera sau un apartament in Bucuresti, iar daca esti nevoit sa pleci, il dai la randul tau cu chirie. DA, o sa-ti cam strice mobila, peretii, ca nu e al lui si nu-i pasa. Dar vei avea mereu casa ta, nu o sa stai pe drumuri niciodata! Am putea discuta despre cei care dau cate 1200 de euro pe luna chirie, dar cati dintre aceia ne citesc pe noi?
Avantajele chiriasului: NU platesti impozit pe proprietate, deci nu prea te intereseaza cand acestea cresc. Asta la prima vedere, ca de fapt platesti, caci va trebui sa achiti chiria, care ghici ce? Include si impozitele si taxele la stat si primarie. Nu ai bani de chirie, te intelegi cu proprietarul! N’ai sa vezi prea des asta in Bucuresti, risti sa ajungi in strada, mai ales daca nu ai contract legal incheiat! Dar cu siguranta cu banca nu te prea intelegi – decat evident ca de fapt vei plati niste penalitati, cati nu intarzie cu rata la banca? Daca esti chibzuit, mai ai si ceva rezerve pentru zile negre, asta nu o sa ti se intample tie.
Dezavantajele proprietarului: indatorarea pe termen lung! Este evident ca achizitionarea unui apartament te pune in situatia de a avea de plata 30 de ani ratele, plus ca de fapt platesti dublu. Pe de alta parte, ia gandeste-te putin: sa zicem ca iti luai un apartament prin 2000, ia vezi cat costa el acum? Nu cumva au crescut preturile si deja esti acoperit? dar exista si reversul medaliei, daca luai in bum-ul imobiliar iar acum apartamentul tau e cu 45% mai ieftin pe piata? Adica daca-l vinzi nu achiti creditul, ai ramas si fara casa si fara bani!
In concluzie nu exista doar avantaje, indiferent de ce alegi. Dar totusi daca poti, ia-ti o casa! Stiu ca asta e valabil la romani mai mult, occidentalii prefera sa stea in chirie. Lasa-i pe ei sa stea, Fi sigur ca un apartament in Bucuresti intr-o zona cat de cat bunicica, e mai rentabil decat alte investitii pe care ai putea sa le faci. te astept sa-ti dai si tu cu parerea mai jos. Pana la urma aia conteaza mai mult decat ce am scris noi aici!