Scad sau nu preturile la apartamente

Am stat si am studit putin piata imobiliara din Bucuresti, am ajuns la concluzia ca pretul „de constructie” a unui metru patrat este de circa 520 de euro. Restul e profit curat si taxe. Deci o garsoniera de 30 de metri patrati costa in jur de 15.000 de euro – pret de constructie, sau mai exact cheltuieli. Doar ca pretul de vanzare sare binisor de mia de euro, inclusiv la constructiile vechi, ceea ce nu este chiar corect sau ma rog, etic. Pe de alta parte ma uit la chirii, la ANL se platesc 134 de lei pe luna, sau 28 de euro! Sincer sa fiu mi se pare super ok, daca ast fi tanar si as avea sansa sa primesc o locuinta ANL.

Scad sau nu preturile la apartamente

In Bucuresti avem doua situatii diferite: pe de o parte este criza si pe de alta guvernul a ridicat plafonul de creditare la 140.000 de euro pentru cei ce vor sa-si achizitioneze o casa noua. La pretul asta sincer sa fiu nu stiu cine-si permite sa stranga atatia bani, singura varianta fiind evident creditarea. Dar cum pandemia a sporit incertitudinea locurilor de munca, cine se mai avanta sa ia un credit pe 30 de ani?

Un studiu recent arata ca in Bucuresti doar trei zone mai au preturi in crestere, este vorba de 13 Septembrie, cartierul Militari si evident Piata Victoriei. In rest se spune ca preturile incep sa scada. Vorbim de un pret mediu de 1.348 de euro pe metru patrat util. Un calcul simplu ne arata ca un apartament vechi de 50 m² ar costa cam 67.000 de euro! Scump pentru cei mai multi tineri angajati cu salariul minim pe economie. In blocurile noi din zone rezidentiale am vazut insa si preturi ce sar de 2.000 de euro pe metrul patrat. Adica fix pentru corportatisti, care din cate stiu eu nu vor sa cumpere si prefera sa stea cu chirie, ca sa-si pastreze mobilitatea. Acum revin la pretul celor de la ANL – pret de constructie, de 520 euro pe m², care nu include evident decat constructia, fara teren. Cat sa fie de mare marja de profit a dezvoltatorilor imobiliari?

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.