Puterea de cumparare in statele europene

Iata ca a aparut si ultimul studiu GFK legat de puterea de cumparare in Europa – nu Uniunea Europeana, ci intreagul continent. Evident ca Romania este la coada, ca de obicei. Asta desi Bucurestiul sta destul de bine, nedepasind totusi TOP 10. Faptul ca in Romania capitala este mult peste nivelul mediu al tarii spune multe, fiind de fapt pe picior de egalitate din acest punct de vedere cu Ungaria si Polonia. Primele locuri sunt ocupate evident de tarile cu cel mai mare PIB per capita: Luxemburg,  Liechtenstein si Elvetia. Puterea de cumparare a unui bucurestean este cu peste 80% mai mare decat a unui roman din provincie.

Puterea de cumparare in statele europene

Bucuria noastra ar putea veni din faptul ca Bucurestiul are o pozitie mai buna decat Budapesta, dar cu o medie de doar 5.611 € pe an stam rau de tot. Culmea este ca asta este o medie, caci nu multe persoane pe care le stiu eu au peste 2.300 de lei pe luna net. Cehii stau si ei bine per ansamblu, iar Praga este la acelasi nivel cu Bucurestiul. Teoretic daca am ridica tara la nivelul capitalei am sta chiar bine, nu foarte bine – dar deja ar fi un salt pe care l-am putea vedea la nivelul de trai. Varsovia are un venit bun si o putere de cumparare de peste 12.000 de euro pe cap de locuitor.

Studiul GFK este de fapt cam acelasi lucru cu PIB-ul per capita, doar ca se refera la venitul net. Tot o medie, asa ca nu spune chiar real ce se intampla intr-o tara. Mai elocvent este venitul minim, iar aici stam rai de tot. Venitul mediu in Polonia este de exemplu 7.143 €, adica sub 600 de € pe luna. La noi in Bucuresti avem destule categorii de persoane care au peste 3.000 de lei pe luna venitul net, deci nici la ei nu e chiar un fel de paradis. Practic in tarile foste comuniste e rau, asta este rezultatul final al acestui studiu. Iar in tarile dezvoltate e mai bine ca la noi. Punct si de la capat.

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.