Radu Jude abonat la Berlinale

Radu Jude este bucurestean de-al nostru, nascut pe 28 martie in anul 1977, asa ca peste cateva zile isi va serba ziua. Dar probabil ca va serba mai degraba al treilea succes de la Berlinale, unde a castigat pentru a doua oara Ursul de aur. In 2015 a castigat Ursul de argint pentru cel mai bun regizor dupa ce in 2009 castigase Premiul CICAE. Nu e rau da ai patru trofee in trei ani. Bine, nu consecutivi, ar fi batut la ochi. Totusi de la debutul sau in 2002, cu un an inainte de terminarea facultatii, a castigat atatea premii ca ne-ar trebui o zi sa le insiram aici.

Radu Jude abonat la Berlinale

Din pacate la noi nu sunt bani decat pentru scurt metraje sau documentare, asa ca Radu Jude exceleaza la capitolul asta. L-am apreciat in filmul Aferim, cred ca a fost prima sa capodopera pe care am vazut-o. De atunci il urmaresc ca pe butelie – era o expresie prin Romaina acum 30 de ani, la noi in Bucuresti daca nu stateai la casa in Rahova, nu era cazul. Nu stiu de ce, dar am impresia ca mai multi au ausit de Mikey Hash decat de Radu.

Radu Jude este castigatorul unui premiu inclisv la prestigiosul Festival de Film de la Cannes in 2014, unde a fost premiat pentru pelicula Trece și prin perete. A mai fost nominalizat de douaori si la Premiile Academiei Europene de Film, dar asta a fost – nu a fost premiat. Oricul Aferim luase deja Ursul de aur si pe cel de argint. Nu cred ca mai era nevoie de inca o confirmare a talentului sau. Acum imi dau seama ca am facut o eroare, la Berlinala a fost nominalizat la ursul de aur, il luase doar pe cel de argint. Asa ca de data asta s-a revansat!

In tara Radu Jude a fost nominalizat an de an incepand din 2007 la Premiile Gopo, multe editii le-a si castigat. Nemtii insa il adora, nu cred ca degeaba l-au si nominalizat de doua ori la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Hamburg, unde in 2007 a si castigat. Se mai poate lauda cu Globul de cristal de la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, alt festival prestigios de film, unde nu putea sa lipseasca. V-am zis deja ca e abonat la premii, nu-i asa?

News Reporter
Salut prieteni, eu Sunt George - primul care a venit în echipa Bucuresteni.info, te vreau si pe tine alături de noi dacă vrei sa oferi informații de calitate cititorilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.