
Daca orasul nostru a fost atestat pentru prima data in anul 1459, cea mai veche biserica din Bucuresti este Biserica “Sfântul Antonie cel Mare“, construita in anul 1558 de catre Mircea al V-lea Ciobanul. O puteti vizita oricand in centrul capitalei cand mergeti la “Curtea Veche“. Biserica a fost refacuta si i s-a adaugat Portalul de intrare si alte adaugiri pe timpul domnitorului Ștefan Cantacuzino. Asadar avem o urma de istorie in inima Capitalei cu car ene putem mandri. Praznicul Sfantului Antonie este pe 17 ianuarie, iar pentru cine vrea sa stie cine este, poate citi despre „parintele” calugarilor in diverse publicatii.
Cea mai veche biserica din Bucuresti
Chiar daca se vehiculeaza ideea ca biserica a fost construita de Mircea cel Batran, nu exista documente care sa ateste acest lucru. In afara de acest aspect mai este si cel al existentei Bucurestiului, care pe vremea aceea nu era cunoscut ca urbe importanta. Confuzia a plecat de la numele de Mircea pe care-l purta si cel de-al V-lea „Mircea” domn al Tarii Romanesti, supranumit Ciobanul. Astazi este mai cunoascuta drept „Biserica Curtea Veche”. Dovezile arheologice atesta ca noua biserica a fost construita peste una mai veche, din lemn.
Confuzia ctitoriei bisericii poate veni si de la faptul ca este o copie a Manstirii Cozia, ctitorita de data aceasta de Mircea cel Batran. Exista si cateva deosebiri arhitectonice care se pare ca se datoreaza sotiei lui Mircea,Doamna Chiajna. Aceasta a adus in plus influenta bisericilor din Moldova. Din pacate s-au distrus picturile originale, cea existenta astazi dateaza de pe vremea lui Serban Cantacuzino. Este de amintit si faptul ca biserica a fost restaurata in anul 1934. Hramul initial a fost al Bunei vestiri, dar a mai primit si hramul “Sfântul Antonie cel Mare“ dupa ce vechea biserica de lemn a ars. Aici domnitorii munteni erau unsi cu mir, dupa ce a fost mutata capitala tarii la Bucuresti.
Cand treci prin Bucuresti si vizitezi Curtea Domneasca, treci si pe la cea mai veche biserica din Capitala, vei avea ce vedea si tine minte pentru a povesti prietenilor. Noi am scris in mare cam ce trebuie sa stii despre locasul sfant, mai multe detalii gasesti pe site-ul bisericii.