Se teme Rusia de trupele NATO stationate in Romania?

Recent Rusia a amenintat Romania dupa ce NATO a decis sa mute o parte din trupele sale din Germania in tara noastra. Aici sunt doua aspecte de luat in calcul: primul si cel mai important – Romania nu poate face fata unui atac din partea Rusiei. In mod cert in cateva ore armatele rusesti ar putea debarca in Dobrogea sau ar putea atinge orice punct strategic ar dori, cu atacuri aeriene. Asadar nu asta este ideea de baza a structurilor pactului nord american. Al doilea aspect este acela ca oricum NATO nu va ataca niciodata Rusia, fara motiv. De ce? Pentru ca Europa nu ar permite un razboi de acest gen pe teritoriul sau.

Se teme Rusia de trupele NATO stationate in Romania?

De ce sunt vazuti mai bine americanii in Europa, comparativ cu rusii? Pentru ca SUA nu are pretentii teritoriale in Europa, cu atat mai putin fata de tarile din Uniunea Europeana. In schimb Rusia isi doreste largirea teritoriala, de amintit poate doar Crimeea si este suficient. Nu mai zicem ca nu renunta la Transnistria si nici la razboiul din estul Ucrainei. Asadar este evident ca temerile europenilor sunt indreptatite si se face tot posibilul ca Rusia sa fie descurajata.

Pe de alta parte, am dubii ca NATO si Uniunea Europeana ar face mai multe decat a facut pentru Ucraina in cazul in care Rusia ar ataca Romania. Pe de alta parte, daca nu aar face nimic ar putea insemna desfiintarea aliantei, la ce bun sa faci parte din ea, daca nu ai siguranta ca vei fi aparat? Este o dilema la care se gandesc si rusii, de aceea tot stiga hotul de fiecare data cand vesticii iau masuri de siguranta. Ne vor apara soldatii americani in caz de atac? Nu prea cred, dar de luptat e posibil sa lupte. Iar pentru NATO este important sa nu intre rusii ca in branza pana in inima Europei, asa ca DA – se iau masuri de aparare. Nu ca sa salveze Romania, ci Europa.

Ce-i sperie pe rusi? In primul rand ca asta nu e finalul, adica azi un batalion, maine un portavion, iar pe zi ce trece amentiarea lor in Marea Neagra nu mai este asa de puternica. Trupe in Romania, in Turcia si in Grecia. In tarile baltice la fel. Le ramane prea putin spatiu de manevra, iar asta-i infurie. Caci ei au planuri, s-a dovedit deja.

News Reporter
Salut, eu sunt Liviu și alături de George am înființat acest site de știri. In acest moment lucrez ca senior editor la portalul WebPress, iar in timpul liber sunt prezent și aici. Dacă aveți nevoie de serviciile unui redactor de știri, știți acum unde ma găsiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.