Petre Roman – traseu politic in bucla [ Iliescu, APACA, Iliescu ]

Am zis ca nu ma implic in politica si uite ca imediat ce mi-a aparut un subiect la voleu, hop si eu. Este vorba de cariera politica a lui Petre Roman, idolul fetelor de la APACA, omul de baza a lui Iliescu in ’90, precursorul lui Basescu si tatal cunoscutei Oana Roman. Cariera domnului Roman a inceput la televiziune [ asta spun cei ce nu stiu dedesupturile Revolutiei din Decembrie ], de la un pulover pe gat, a culminat cu o demitere fulger pentru mineriada, a urmat apoi perioada liberala – deh, omul chiar nu a stiut ce vrea de fapt, iar azi la varsta senectutii si aparului carunt vopsit perfect in nuante de negru ca abanosul, revine la prima dragoste, PSD-ul.

Petre Roman – traseu politic in bucla [ Iliescu, APACA, Iliescu ]

Da, ca sa nu fie dubii, acesta este un pamflet. Dar este cat se poate de real ceea ce se scrie aici, asa ca putintica rabdare si cititi pana la capat povestea lui Petre Roman, omul dat la o parte de doi presedinti: Iliescu si Basescu. A gasit acum alinare sub fusta doamnei Gabriela [ Vrancioaia ] Firea. Te intrebi, ce si-ar dori un om la 74 de ani? Atat are domnul fost prim ministru, nascut in anul 1946 la Bucuresti, deci bucurestean de-al nostru, mu puteam sa nu-l avem aici pe site-ul bucurestenilor, nu-i asa?

Tatal sau a fost nimeni altul decat Ernő Neulander [ da, evreu – ce va minunati asa? ], mare comunist si luptator pe mai multe fronturi [ comuniste vreau sa spun, Spania si Romania ].Dinspre partea mamaei este spaniol pur sange, Hortensia Vallejo fiind sotia lui Ernő, devenit Walter intre timp. Despre fratele Raúl sau surorile Mirella si Carmen nu ati auzit, pentru ca au stat cuminti la locul lor.

Nu am sa va povestesc despre cariera stralucita de profesor si inginer a lui Petre Roman de dinainte de Revoulutia din ’89, este neinteresant. In schimb si-a inceput cariera capitalista cu dreptul, direct Prim Ministru al Guvernului Provizoriu post decembrist. Din mai 1990 intra in functie deplin in primul guvern ales democratic din Romania secolului XX. Parlamentul era atunci un fel de gluma, daca mai tineti minte. Parca era si un partid cu 3 membri, mama, baiatul si fata mamei. Sau asta o fi fost in primul de pana la alegeri?

Petre Roman pune bazele miliardarilor de azi, guvernul sau adoptand masuri de retorcedare a averilor [ unora la inceput ], se dau apartamentele de la stat chiriasilor, etc. Doar ca uite asa, nu stiu cum, o parte a tinerilor s-a cam saturat de comunismul promovat de Iliescu si a iesit in strada. Au urmat mineriadele si la a doua l-au dat jos pe Petrica, cum i se spunea atunci in cercul de prieteni. Pe plan extern s-a dus la zero simpatia tarilor din vestul Europei. Epopeea de Prim Ministru a domnului Petre Romana a luat sfarsit pe 30 aprilie 1991. I-a urmat Theodor Stolojan, despre care o sa discutam poate la rubrica de istorie.

FSN-ul a fost prima forta pst decembrista a Romaniei, din el s-a rupt Ion Iliescu su a format PDSR-ul, iar ce a ramas a fost transformat de Petrica in PD. Exact, partidul lui Traienel, viitorul presedinte. Asa ca sa nu o mai lungesc, intre 1990 – 1996 a fost mai intai deputat de Bucuresti, apoi intre 1996 – 2004 a fost senator de Bucuresti, apoi o mica si binemeritata pauza. In decembrie 2012 paraseste Bucurestiul si devine pana in 2015 deputat pentru brasoveni. Din 2008 este membru PNL. Nici nu se putea altfel, la batranete a descoperit valorile liberale, nu-i asa?

Finalul este acum, la 74 de ani Petre Roman a revenit la prima dragoste, partidul lui Ion Iliescu, asa ca s-a alaturat cu voiosie campaniei doamnei Gabriela Firea, pentru fotoliul de consiler general [ nu caporal, capitam sau colonel, direct general! ]. Nu a venit cu mana goala, i-a mai adus cu el pe seful fotbalistilor – Mitica Dragomir [ 74 ani ], dar si pe colegul sau Anghel Iordanescu [ 70 ani – mai omule, da chiar toti pensionarii? ], pe generalul Elisabeta Lipă si ca sa fie lista completa, pe fotbalistul Cornel Dinu [ 72 ani ]. Mai pe scurt cred ca vrea sa faca o echipa de fotbal, sau sfatul batranilor!

News Reporter
Buna, ma numesc Mihaela și m-am alăturat echipei Bucuresteni.info pentru a ajuta la redactarea articolelor de cultura, medicina, fashion si multe altele. Daca aveti nevoie de un content writer pe teme diverse, ma puteti ocntacta printr-un mesaj pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.